04 november 2013

Knoflook-kruidenbolletjesbrood


Stel je voor dat je met je gezin ergens heengaat en je moet brood meenemen voor de lunch. Je hoeft pas tegen half elf weg, dus je hebt best wel tijd om 's morgens een brood te laten rijzen en vervolgens af te bakken. Het brood - dat verrukkelijk ruikt - is nog warm als je weggaat, dus je pakt het in aluminiumfolie en op de plaats van bestemming haal je dat er weer af en je legt het brood zo neer in de mand aan je voeten dat het nog kan uitdampen. Terwijl je het ochtendprogramma afwerkt, geniet je intens van de overheerlijke geur die er uit je mand komt, en je bent blij als het eindelijk tijd is voor de lunch.


Zo verging het ons. Precies op tijd kwam afgelopen week dit recept langs, een soort hartige tegenhanger van het overpopulaire (en overzoete) monkey bread: knoflook-kruidenbolletjesbrood. De bolletjes deeg worden in gesmolten boter gedoopt en bestrooid met geraspte kaas, daardoor kun je ze na het bakken nog redelijk als bolletjes onderscheiden en lostrekken.

Het originele recept gebruikt een kant en klare kruidenmix, maar gelukkig kun je achterhalen wat daarin zit: bieslook, peterselie, uienpoeder en knoflook. Dat kunnen we hier ook los kopen. Hieronder de niet-kneden versie van dit lekkere brood:

Niet-kneden knoflook-kruidenbolletjesbrood

voorbereiding (dag van tevoren): roer 500 g meel (half volkoren, half wit) met 2 tl gist, 25 g aardappelmeel, 25 g magere melkpoeder, 1,5 tl zout, 1 el bieslook, 1 el peterselie, 1 tl uipoeder en 1/2 tl knoflookpoeder door elkaar. Verwarm 150 ml melk en 250 ml water tot handwarm. Smelt 70 g margarine en meng dit door de droge ingrediënten, samen met zoveel melk/water dat je er een deeg van kunt roeren. Het deeg is goed als er geen droge ingrediënten meer zichtbaar zijn en het iets uitzakt. Dek de kom af en zet hem twee uur weg bij kamertemperatuur. Zet de kom daarna in de koelkast. (Daar kun je hem gerust een paar dagen laten staan).

bereiding: strooi wat bloem op het aanrecht en stort het deeg daarop. Gebruik bloem tegen het plakken en vorm een mooie rol van het deeg, die je in zo'n 36 stukjes verdeelt. Smelt ongeveer 50 g margarine in een pannetje en zet kaas en een fijne rasp klaar. Vorm van elk stukje deeg een balletje, doop die in de gesmolten margarine en leg hem in een broodbakvorm, met de boterkant onder. Niet te dicht tegen elkaar aan. Na één laag balletjes de bovenkant inkwasten met de gesmolten boter. Rasp er nu wat kaas overheen. Herhaal dit tot al het deeg op is. Dek de vorm af met plastic en laat nog een poos rijzen tot het zichtbaar hoger is geworden. Ik zet hem het liefst op de verwarming (of een andere warme plek).

Tegen het einde van de rijstijd verwarm je de oven voor op 175 graden. Bak het brood gaar in 40-45 minuten. Bestrijk eventueel de bovenkant na het bakken nog een keer met gesmolten margarine en laat het brood op een rooster afkoelen.

NB: in plaats van bolletjes deeg kun je het deeg natuurlijk ook in andere vormen verwerken. Bijvoorbeeld gewoon op de bakplaat uitduwen, bestrijken met gesmolten boter en bestrooien met kaas, eventueel in twee lagen. Of zoek op Google naar pull apart bread en laat je door de afbeeldingen daarvan inspireren. 

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...