02 april 2013

Spijsbroodjes


 Wij krijgen langzamerhand genoeg van de stollen die rond kerst en pasen worden verkocht in de supermarkten. Droog brood en nepspijs, daar kun je niet echt warm voor lopen. In de Allerhande heeft een keer een recept gestaan voor afbreek-bolletjes-brood met spijs erin, recept kun je hier vinden. De niet-kneden variant hiervan hebben we afgelopen Paasweekend uitgeprobeerd, en dat beviel best! Je kunt het deeg, zoals in het originele recept, verrijken met ei en melk, maar wij namen de absolute basis, gewoon met water, en zelfs dat was geen probleem. Alles naar wens dus!


Niet-kneden krentenbolletjes met spijs

250 g rozijnen - 500 g tarwebloem - 2 tl droge gist - 1/2 tl zout - 1/2 pakje amandelspijs (Baukje) - 400 ml water (of ca. 370 ml lauwwarme melk, 1 ei en 25 g zachte boter)

Voorbereiding (liefst de vorige dag): Wel de rozijnen in water, laat ze uitlekken. Meng in een kom de bloem met de gist en het zout. Doe de rozijnen erbij en het water (of de melk, ei en boter), roer alles goed door, het deeg moet iets uitzakken. Dek de kom af en laat het deeg een uur of twee bij kamertemperatuur staan (als je melk en ei gebruikt, liever op een goed warme plek, zodat je het ook echt na twee uur in de koelkast kunt zetten), en zet de afgedekte kom in de koelkast. 

Bereiding: Snijd de amandelspijs in 16 blokjes, vorm van elk blokje een balletje. Bestrooi een werkvlak ruim met bloem en leg het gerezen en gekoelde deeg daarop. Verdeel het deeg in 16 stukjes. Maak elk deegstukje iets platter en vouw het dicht om een spijsballetje heen. Leg de broodjes op een bakplaat, een stukje uit elkaar (ze passen met geen mogelijkheid in een springvorm van 24 cm, zoals in het originele recept, omdat deze broodjes kennelijk veel groter worden!), en laat ze een half uurtje op een warme plek narijzen.
Bak de broodjes gaar in ongeveer 30 minuten bij 200°C.

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...