30 december 2014

Gemberbier

 Geïnspireerd door een film (Nanny McPhee returns) besloten wij om te proberen om zelf gemberbier te 'brouwen'. Dat bleek verrassend makkelijk, en ook nog eens verrassend lekker, en ook nog eens verrassend goedkoop voor een frisdrank!


Het recept vonden we hier. De ingrediënten kostten ons bij elkaar echt niet meer dan 35 cent, en daar hadden we twee liter fris, tintelend gemberbier voor, plus twee eetlepels geconfijte geraspte gember - heerlijk door de yoghurt!

Gemberbier

voor de siroop: 1 cup (200 gram) kristalsuiker - 2 eetlepels fijn geraspte verse gemberwortel, zonder schil - 1/2 cup (120 ml) water

voor het bier: 1/8 theelepel droge gist - de gembersiroop - 3 eetlepels citroensap - water

en een 2-liter fles of twee 1-liter flessen

Zo doe je het: Verhit de 120 ml water met de suiker en de geraspte gember al roerend, tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat 1 uur trekken. Zeef de siroop, gebruik de nu geconfijte gember voor iets anders.
Meng de ingrediënten voor het bier: de gist, de gembersiroop en het citroensap, vul aan met water tot 2 liter. Roer (of schud als het al in een fles zit) tot alle gist is opgelost. Giet dit in een of twee flessen, sluit af en zet bij kamertemperatuur neer.

Belangrijk: omdat het bier gaat gisten, en er gas ontstaat, komt er druk op de fles. Open de fles één keer per dag om overdruk tegen te gaan!
Proef na 2 dagen of de smaak goed is, laat anders nog één dag staan en zet vervolgens de fles(sen) in de koelkast. 
Ook in de koelkast gaat het gisten langzaam door, laat het dus niet dagenlang staan zonder de fles te openen. Bij ons thuis is die waarschuwing  niet echt nodig, deze hoeveelheid gaat er in één keer door!

PS dit kun je met recht bier noemen, er zit alcohol in! Dit wordt gevormd door het gist, dat de suikers in alcohol en koolzuur omzet. Hoe langer je het laat staan, hoe meer alcohol.
Wil je absoluut geen alcohol, dan kun je de gembersiroop natuurlijk ook mengen met koolzuurhoudend bronwater!

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...