13 mei 2014

Brownies met gezouten caramel (en de glutenvrije variant)


 Gezouten caramel klonk mij eerst nogal vreemd in de oren, maar het blijkt ongelooflijk lekker te zijn! Omdat onze dochter (die een glutenvrij dieet heeft) dit weekend thuis was, maakten we deze verrukkelijke brownies met gezouten caramel erdoor, en met glutenvrij meel in plaats van bloem.

Glutenvrij baksel is meestal een stuk droger dan de gewone variant, maar dat valt bij brownies gelukkig niet op. Sterker nog, ik kon absoluut niet proeven dat hier glutenvrij meel door zat, er hoeft ook maar weinig bloem door. Wil je zelf recepten aanpassen naar glutenvrij, houd er dan rekening mee dat glutenvrij meel veel meer vocht opneemt dan gewone bloem. Neem dus wat minder meel dan in het oorspronkelijke recept aangegeven (zoals hieronder).
Onderstaand recept staat in een iets andere vorm (bijv. met pecannoten erdoor) hier.

Brownies met gezouten caramel

225 pure chocola, in stukken - 150 g boter - 225 g suiker - 4 eieren - 114 g glutenvrij meel (Schär) (of 125 g bloem)
voor de gezouten caramel: 50 g kristalsuiker - 50 g lichtbruine basterdsuiker - 30 g boter - 75 ml slagroom - 1/4 tl zout

Maak eerst de gezouten caramel: Doe de kristalsuiker in een kleine pan, voeg 2 eetlepels water toe. Zet op laag vuur, laat de suiker eerst helemaal oplossen, breng dan aan de kook en laat doorkoken tot het een bruine caramel is. (Pas op! Ineens gaat het heel snel. Wij hadden een pan met lichte vloeistof en aan één kant een donkere stip, bleek het daar aan het verbranden te zijn! Na snel alles doorgeroerd te hebben, was het gelukkig precies goed). Neem van het vuur en voeg de basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer goed door, zet weer op een heel zacht vlammetje om alles te laten smelten en er één geheel van te maken, breng dan weer aan de kook en laat een paar minuten sudderen tot de caramel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur en roer het zout erdoor. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de chocola met de boter in een vuurvaste kom en zet deze op een pan met zachtjes kokend water. Roer tot een glad mengsel en laat iets afkoelen.
Klop in een andere kom de eieren met de suiker schuimig. Giet er al kloppend het chocolademengsel bij. Zeef het meel of de bloem met een snufje zout erboven en spatel alles luchtig door elkaar. 

Giet de helft van het beslag in een vierkante bakvorm van 23 cm, die bekleed is met bakpapier. Strijk het glad uit. Verdeel de helft van de caramel eroverheen en schep de rest van het beslag eroverheen. Verdeel de rest van de caramel over de bovenkant. Bak 20 - 25 minuten. Laat de brownies volledig afkoelen in de vorm.

NB De caramel zakte helemaal weg in het beslag. Volgende keer probeer ik het zo: alle beslag in de vorm, de helft van de caramel eroverheen, de rest van de caramel er pas na het bakken overheen verdelen (en wie weet ook nog kleine brokjes pure chocola). Klinkt nóg beter, maar is nog niet uitgeprobeerd. Bovenstaand recept was een absolute topper!

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...