13 december 2013

Walnotentaart met caramel


 Hoewel dit jaar geen goed walnotenjaar was in onze tuin, zijn er toch genoeg goede noten om deze taart tenminste één keer te bakken. Dat is vandaag. Als je van walnoten en caramel houdt, en van boterkoek, dan is deze taart moeilijk te weerstaan: heerlijk taai en knapperig, vooral aan de buitenkant. En je hóeft hem niet in twaalf punten te snijden: met vierkantjes heb je er meer, zijn ze per stuk niet zo machtig, en kun je tijdens het snijden héérlijk de onweerstaanbare korstjes alvast opeten uitdelen. Het recept komt uit de Allerhande.


Walnotentaart

175 g bloem - 150 g suiker - zout - 125 g koude boter - 125 g suiker - 125 ml slagroom - 100 g gehakte walnoten - melk om de bovenkant te bestrijken - springvorm met een doorsnede van 24 cm

Meng de bloem met de 150 g suiker en een mespunt zout. Snijd de boter er met twee messen door en kneed tot een samenhangend deeg (dit kan ook in de keukenmachine). Verpak het deeg in plastic en leg 30 minuten in de koelkast.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Doe daar de 125 g suiker in en laat dit zachtjes smelten en lichtbruin worden. Doe er 1 eetlepel heet water bij om het af te blussen, giet daarna de slagroom erbij. Roer goed tot alle suiker weer is opgelost. Voeg de walnoten toe en laat nog even doorkoken. 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in. Verdeel het deeg in twee stukken, rol die (tussen twee stukken plastic gaat dat heel makkelijk) uit tot cirkels. Leg de ene cirkel in de springvorm, verdeel het walnotenmengsel eroverheen en leg de andere deegcirkel erop. Bestrijk de bovenkant met melk en bak de taart 45 minuten.

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...