27 december 2013

Simpele tomatensoep


 De laatste weken hebben wij al twee keer deze tomatensoep gegeten. Het is een eenvoudige versie, gemaakt van een pak gezeefde tomaten, het recept komt uit het boekje 'spannende soepen' van het Nederlands Zuivelbureau. In het origineel zaten ook nog schijfjes gekookte wortel, maar die eten wij liever op een andere manier. Blijft over een heerlijk kopje soep. En er zit toch nog wat verse groente in.


Het fijne van zelfgemaakte soep is dat ze meestal glutenvrij zijn - of makkelijk glutenvrij kunnen worden gemaakt. Vreemd genoeg zit er door alle kant-en-klaar-pakjes een portie gluten.

Eenvoudige tomatensoep (1 liter)

1 ui - 15 g boter - 2 bosuitjes - 1 pak gezeefde tomaten (500 ml) - 2 bouillontabletten* - 2 tl azijn - 2 tl suiker - 1,5 el ketjap - peper - 3 eetl koffieroom**

Snipper de ui, verhit de boter (of een scheutje olie) en fruit de ui 5 min. Voeg de gezeefde tomaten, bouillontabletten en een halve liter water toe. Breng aan de kook en laat de soep ca. 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met de azijn, suiker, ketjap en peper. Roer vlak voor het serveren de room en de ringetjes bosui erdoor.

*officieel kruidenbouillon, dan is de soep ook nog vegetarisch. Ik heb vrijwel altijd alleen maar kippenbouillontabletten in huis, en dat bevalt ons prima - ook in deze soep!
**de eerste keer hadden wij toevallig een rest slagroom in huis. Dat was lekker. De tweede keer hadden we helemaal geen room in huis, en deden er ook geen melk door. Dat was ook lekker. 

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...