27 november 2013

Bamibollen


 Als je brood kunt kruiden met nasikruiden, dan kan dat natuurlijk ook met bamikruiden. Toch weer een beetje anders, ook doordat hiervoor een mengsel van volkoren meel en bloem wordt gebruikt. En in de vorm van ballen, zodat je meer zacht brood hebt en minder korst.


Niet-kneden bamibroodjes

300 g volkoren meel - 300 g bloem - 1 zakje bamimix (Inproba) - 1 el droge gist - 30 g aardappelzetmeel

Voorbereiding (kan een of meerdere dagen van tevoren): Laat de bamimix even wellen in 100 ml heet water. Vul aan tot 400 ml en meng met de overige ingrediënten, gebruik net zoveel extra water tot je geen droge ingrediënten meer ziet en het deeg nog net roerbaar is. Het zakt iets uit. Dek af en laat 2 uur bij kamertemperatuur staan, zet daarna in de koelkast.

Bereiding: Bestrooi het werkvlak met bloem. Bekleed een braadslee met bakpapier. Haal het deeg uit de kom, bestrooi ook de bovenkant met bloem (tegen het plakken) en verdeel het in 15 stukken. Dit gaat heel makkelijk met de rechte kant van een deegschraper. Vorm van elk stukje een mooi bolletje, trek de buitenkant een beetje strak naar onder toe, en 'stop het in'. Leg vijf rijen van drie bolletjes in de braadslee, dek af en laat bij kamertemperatuur nog een half uur tot een uur staan. (Op dit moment kun je het ook weer in de koelkast zetten om later af te bakken).
Bak de bamibolletjes ongeveer 40 min. bij 180 graden Celsius.

De broodjes zijn zó, zonder beleg, al heerlijk, maar je kunt er natuurlijk boter, kaas of ham op doen. Of alledrie.

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...