17 november 2010

Uitwisselen

De middelbare school waar Bente en Anton op zitten, heeft een uitwisselingsprogramma met een aantal andere landen, en toevallig gebeurt dit voor hen allebei dit schooljaar.

Deze week hebben we daarom een Franse jongen in huis, die met het gezin en het aangepaste schoolprogramma meedraait, vandaag met Anton meefietst op Hiddes fiets (de rest van het weekprogramma heeft zulke aparte tijden dat ze prinsheerlijk gebracht en gehaald worden), en die duidelijk de gast van Anton is. Hoewel er niet veel woorden worden uitgewisseld, want le petit monsieur is een beetje stil, ook als hij overdag in gezelschap van zijn Franse schoolgenoten is.
Maar we doen ons best, zowel in ons beste school-Frans als in begrijpelijk Engels, en het gaat aardig. En Anton ging niet met hem aan de computermaar wel aan de Wii, en ze wilden graag op tijd naar bed (de eerste avond 21.00 uur, de tweede avond kwamen ze om 22.00 uur thuis van een dagje Amsterdam en wilden ze ook gelijk gaan slapen), dus eigenlijk loopt het allemaal heel lekker.
Morgenavond wordt er met zoveel mogelijk deelnemers en gastgezinnen op school gegeten, waarbij elk gezin de hoeveelheid eten meeneemt die het zelf nodig zou hebben, en dan zit het er vrijdagochtend alweer op.
Vorige week was het de beurt aan Bente om naar Italië te gaan. Haar klas was wel acht dagen weg, waarvan twee nachten rijdend in de bus werden doorgebracht. Zij sprak uiteraard geen Italiaans, maar het gastgezin waar zij logeerde, sprak geen Engels. En ook geen Nederlands trouwens. Het meisje bij wie zij te gast was, had dan wel Engels gehad op school, maar dat stelde niet zo veel voor. Ze haalde bijvoorbeeld de woorden 'angry' en 'hungry' door elkaar. Dan krijg je aparte situaties: 'Are you angry Bente?' 'No, why should I be angry?' 'OK, dan krijg je geen eten', bij wijze van spreken... Bente is trouwens wel heel gastvrij onthaald in Italië: ze kreeg een (duur) cadeau bij aankomst, en toen ze vertrok, kreeg ze ook nog een heel pakket met Italiaanse vleeswaren en Parmezaanse kaas mee.
In het voorjaar worden de zaken omgedraaid: dan gaat Anton met zijn klas naar Frankrijk en komt hij bij deze jongen terecht, en dan krijgen wij het Italiaanse meisje te gast.

Geen opmerkingen:

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...