29 mei 2014

Zwakke plek

 De leukste opmerkingen van de kinderen komen zomaar vanuit het niets. Samen met mijn 6-jarige zoon, een superactief mannetje, niet zo bekend staand om zijn doordenkerigheid, loop ik de trap af. Ineens kijkt hij mij ernstig aan en vraagt: 'mam, waar zit jouw zwakke plek'?


(Geen idéé waar hij die term heeft opgeduikeld, maar het kwam er zó mooi uit!)

26 mei 2014

Appelspiraalbroodjes met appel-caramelglazuur


 Afgelopen weekend heb ik een heleboel zoete broodjes gebakken. Een van de junioren is binnenkort jarig en wil graag appelbroodjes trakteren, daarom hebben we het recept van de echt zoete broodjes uitgeprobeerd. We namen wel 800 g bloem en uiteindelijk hadden we meer dan 60 kleine, heerlijke zoete broodjes met appel-caramel-glazuur. Het glazuur moest in de haast eroverheen worden gegoten en was iets te dik, vandaar die lelijke dikke klodders in plaats van mooie streepjes, maar het smaakt er niet minder om. (Bovendien hadden we niet genoeg lichtbruine basterdsuiker en gebruikten daarom deels donkere, vandaar de donkere kleur). En we weten nu beter hoe het moet, dus dat gaat wel lukken. Hieronder het recept voor deze versie, waarbij het aantal broodjes er gewoon van afhangt hoe lang de deegrol is die je maakt, en hoe dik de schijven zijn die je er vanaf snijdt. Alles naar eigen wens, de hoeveelheid van 20 is dus slechts een indicatie.


Appelspiraalbroodjes met appel-caramel-glazuur (20 kleine)

Voor het deeg: 300 g tarwebloem - 1/2 tl zout - 1/2 el gist - 1/4 tl kaneel - 2 el suiker - 2 el gesmolten boter - 200 ml warme melk
Voor de bereiding: 3 appels, kaneelsuiker (meng een schaaltje suiker met wat kaneel naar smaak)
Voor het glazuur: 30 g boter - 55 g lichtbruine basterdsuiker - 1 el appelsap (of net iets meer) - poedersuiker

Voorbereiding (1 of meer dagen van tevoren): Meng de droge ingrediënten voor het deeg en roer er snel de gesmolten boter en de melk door. Het moet een mooi niet-kneden deeg worden: nog te roeren, geen droge ingrediënten meer zichtbaar en het deeg zakt iets uit. Dek de kom af en laat 2 uur bij kamertemperatuur rijzen. Zet de afgedekte kom in de koelkast.

Bereiding: Bestrooi het werkvlak met bloem en haal het deeg m.b.v. een deegschraper uit de kom, laat op het werkvlak vallen. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem, dit is tegen het plakken, doe dit elke keer als het deeg te veel gaat plakken, zo blijft het heel goed behandelbaar. Rol het deeg uit tot een lange rechthoek. Beleg de hele rechthoek met schijfjes appel, om er later een mooie rol van te kunnen maken de schijfjes in de lengte doorsnijden voor de eerste rijen. Bestrooi de appelschijfjes met kaneelsuiker. Rol de deeglap op, begin bij de smalle stukjes appel en maak er een mooie strakke rol van. Als het deeg toch nog aan het werkvlak plakt, is de deegschraper handig om het los te maken, wrijf indien nodig nog een beetje bloem tegen de plakkerige kanten. Het laatste randje vastknijpen aan de rol en de rol rondom lichtjes inwrijven met bloem, dan plakt het echt niet meer en kun je er mooi dunne schijven van snijden. Snijd de deegrol in ongeveer 20 schijven of kies je favoriete dikte. Leg de schijven op bakpapier op bakplaten en laat een half uurtje rusten. Bestrijk de bovenkant van de schijven desgewenst met melk (dan krijg je een mooier kleurtje) en bestrooi met extra kaneelsuiker. Bak de broodjes ongeveer 20 minuten op 175 graden, laat afkoelen op een rooster.

Glazuur: Smelt de boter op laag vuur, roer er de basterdsuiker door en breng zachtjes aan de kook. Laat al roerend 2 minuten doorkoken. Voeg de appelsap toe en laat nog een minuutje doorkoken. Laat iets afkoelen en voeg dan zoveel poedersuiker toe dat het glazuur nog goed in dunne straaltjes te gieten is. Voeg evt. wat appelsap toe om het wat dunner te maken. Giet het glazuur in mooie slingers over de broodjes of gewoon in klodders (is best lekker hoor!).

De broodjes zijn ontzettend lekker als ze nog een beetje warm zijn, maar afgekoeld is natuurlijk ook niet te versmaden. Ze doen een klein beetje denken aan koffiebroodjes, waarbij je met je tanden eerst door een glazuurlaagje heengaat, en daarna in een heerlijk zoet broodje bijt.

Update: het deeg is makkelijker op te rollen als je geen appelschijfjes gebruikt die je ook nog eens in smalle staafjes moet snijden, maar simpelweg met grof geraspte appel.

22 mei 2014

Appelspiraalbroodjes (de gemakkelijkere variant)


 Als je een nieuw recept ontdekt, is geen enkele moeite te veel - tenminste als je het heel graag wilt uitproberen. Om hetzelfde kunstje elke week te herhalen is een ander verhaal. Het appelspiraalbrood van vorige week  is daar een mooi voorbeeld van. Daarom bedacht ik een andere methode waarmee je vrijwel hetzelfde resultaat krijgt, maar dan veel makkelijker. Bovendien krijg je met deze methode allemaal kleine broodjes en hoef je het brood niet in punten te snijden, die niet zo makkelijk mee naar school te nemen zijn. Daarom hieronder het recept voor deze kleine appelspiraalbroodjes (het recept zelf is niet anders, alleen de verwerking van het deeg):


Appelspiraalbroodjes (8 stuks)

150 volkoren meel - 150 g bloem - 1/2 tl zout - 1/2 el droge gist - 1/4 tl kaneel - 2 el suiker - 2 el gesmolten boter - ca. 200 ml lauwwarme melk 
3 appels (wij deden Elstar)
kaneelsuiker om te bestrooien

Voorbereiding: Maak het deeg een dag of een halve dag van tevoren. Roer alle droge ingrediënten door elkaar en voeg de gesmolten boter toe en zoveel warme melk dat je geen droge ingrediënten meer ziet. Het deeg moet te roeren zijn en moet iets uitzakken. Dek de kom af en laat 2 uur bij kamertemperatuur staan, zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast.
Doordat de gesmolten boter weer opstijft, wordt dit deeg ook wat stijver dan ander niet-kneden deeg. Dat is voor de verdere verwerking met de appels wel zo prettig.

Bereiding: Bestrooi het werkvlak met bloem en haal het deeg met behulp van een deegschraper uit de kom. Laat het deeg op het werkvlak vallen en bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem. (Dit is tegen het plakken, gebruik net genoeg bloem om het deeg behandelbaar te maken/houden.)
Duw het deeg uit tot een grote rechthoek, of gebruik een deegrol. Beleg de hele bovenkant met schijfjes appel, leg ze in rijen zodat het deeg later makkelijk opgerold kan worden. Bestrooi de appels met kaneelsuiker, en rol de hele deeglap, met appeltjes en al, voorzichtig op. Plakt het toch weer aan het werkvlak, gebruik dan de rechte kant van de deegschraper om het los te maken, wrijf evt. nog wat bloem over de plakkerige gedeeltes.
Snijd met een groot mes de deegrol in acht gelijke stukken, leg die op bakpapier op een of twee bakplaten, laat nog een half uurtje rusten.
Bestrooi desgewenst de snijvlakken met nog wat kaneelsuiker en bak de broodjes bij 180 graden in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

14 mei 2014

Gember-kaneelkoekjes


 Het recept voor deze koekjes heb ik jaren geleden uit een - toen al oud - tijdschrift gehaald. Het is iets aangepast naar onze smaak, dat betekent iets minder kruidig. Er hoort nog poedersuiker over, maar dat vinden wij helemaal niet nodig, ze zijn zo ook heerlijk!

Gember-kaneelkoekjes (20 st)

75 g donkerbruine basterdsuiker - 150 g bloem - 1 tl gemberpoeder - 1,5 tl kaneel - 1/3 tl bakpoeder - 112,5 g boter/margarine*

Meng alle ingrediënten op de manier die je zelf het prettigst vindt: in de keukenmachine of door de boter eerst met twee messen door de rest heen klein te snijden en het geheel vervolgens te kneden. Het moet gewoon één egale massa worden, en die verpak je in plastic (bijv. door het in een boterhamzakje te doen) en leg je in de koelkast. Laat een half uur of langer opstijven.
Bestuif het werkvlak met bloem en rol daar het deeg over uit tot een lap van zo'n 1 cm dik. Blijft het deeg aan de deegrol plakken, bestuif dan ook de bovenkant van het deeg met bloem. Steek koekjes uit het deeg met een vorm van ongeveer 6 cm. Als je weinig tijd hebt of geen zin om overgebleven resten weer opnieuw uit te rollen en uit te steken, maak je gewoon vierkante/rechthoekige of ruitvormige koekjes, waarvoor je de lap deeg alleen maar een aantal keer hoeft door te snijden. 
Leg de koekjes op een bakplaat (wij gebruiken er het liefst bakpapier tussen) en bak ze gaar** in 20 minuten bij 160 graden.
Laat afkoelen op een rooster.


*wat een rare hoeveelheid, maar wij hadden het oorspronkelijke recept anderhalf keer genomen en daar kregen we 40 koekjes mee. En ik denk dat de meeste bloglezers de helft daarvan ook wel voldoende vinden, vandaar 
**ik vind het altijd lastig om te zien of koekjes al gaar zijn, helemaal als ze door de ingrediënten al een bruine kleur hebben. Ze zijn na het bakken nl. sowieso nog slap. Misschien is het niet erg professioneel, maar op dit moment lijkt het mij het best om een koekje om te draaien: aan de onderkant zie je beter of het koekje helemaal gaar is.

13 mei 2014

Brownies met gezouten caramel (en de glutenvrije variant)


 Gezouten caramel klonk mij eerst nogal vreemd in de oren, maar het blijkt ongelooflijk lekker te zijn! Omdat onze dochter (die een glutenvrij dieet heeft) dit weekend thuis was, maakten we deze verrukkelijke brownies met gezouten caramel erdoor, en met glutenvrij meel in plaats van bloem.

Glutenvrij baksel is meestal een stuk droger dan de gewone variant, maar dat valt bij brownies gelukkig niet op. Sterker nog, ik kon absoluut niet proeven dat hier glutenvrij meel door zat, er hoeft ook maar weinig bloem door. Wil je zelf recepten aanpassen naar glutenvrij, houd er dan rekening mee dat glutenvrij meel veel meer vocht opneemt dan gewone bloem. Neem dus wat minder meel dan in het oorspronkelijke recept aangegeven (zoals hieronder).
Onderstaand recept staat in een iets andere vorm (bijv. met pecannoten erdoor) hier.

Brownies met gezouten caramel

225 pure chocola, in stukken - 150 g boter - 225 g suiker - 4 eieren - 114 g glutenvrij meel (Schär) (of 125 g bloem)
voor de gezouten caramel: 50 g kristalsuiker - 50 g lichtbruine basterdsuiker - 30 g boter - 75 ml slagroom - 1/4 tl zout

Maak eerst de gezouten caramel: Doe de kristalsuiker in een kleine pan, voeg 2 eetlepels water toe. Zet op laag vuur, laat de suiker eerst helemaal oplossen, breng dan aan de kook en laat doorkoken tot het een bruine caramel is. (Pas op! Ineens gaat het heel snel. Wij hadden een pan met lichte vloeistof en aan één kant een donkere stip, bleek het daar aan het verbranden te zijn! Na snel alles doorgeroerd te hebben, was het gelukkig precies goed). Neem van het vuur en voeg de basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer goed door, zet weer op een heel zacht vlammetje om alles te laten smelten en er één geheel van te maken, breng dan weer aan de kook en laat een paar minuten sudderen tot de caramel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur en roer het zout erdoor. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de chocola met de boter in een vuurvaste kom en zet deze op een pan met zachtjes kokend water. Roer tot een glad mengsel en laat iets afkoelen.
Klop in een andere kom de eieren met de suiker schuimig. Giet er al kloppend het chocolademengsel bij. Zeef het meel of de bloem met een snufje zout erboven en spatel alles luchtig door elkaar. 

Giet de helft van het beslag in een vierkante bakvorm van 23 cm, die bekleed is met bakpapier. Strijk het glad uit. Verdeel de helft van de caramel eroverheen en schep de rest van het beslag eroverheen. Verdeel de rest van de caramel over de bovenkant. Bak 20 - 25 minuten. Laat de brownies volledig afkoelen in de vorm.

NB De caramel zakte helemaal weg in het beslag. Volgende keer probeer ik het zo: alle beslag in de vorm, de helft van de caramel eroverheen, de rest van de caramel er pas na het bakken overheen verdelen (en wie weet ook nog kleine brokjes pure chocola). Klinkt nóg beter, maar is nog niet uitgeprobeerd. Bovenstaand recept was een absolute topper!

Brownies met gezouten caramel - en de glutenvrije variant

 



 Gezouten caramel klonk mij eerst nogal vreemd in de oren, maar het blijkt ongelooflijk lekker te zijn! Omdat onze dochter (die een glutenvrij dieet heeft) dit weekend thuis was, maakten we deze verrukkelijke brownies met gezouten caramel erdoor, en met glutenvrij meel in plaats van bloem.

Glutenvrij baksel is meestal een stuk droger dan de gewone variant, maar dat valt bij brownies gelukkig niet op. Sterker nog, ik kon absoluut niet proeven dat hier glutenvrij meel door zat, er hoeft ook maar weinig bloem door. Wil je zelf recepten aanpassen naar glutenvrij, houd er dan rekening mee dat glutenvrij meel veel meer vocht opneemt dan gewone bloem. Neem dus wat minder meel dan in het oorspronkelijke recept aangegeven (zoals hieronder).
Onderstaand recept staat in een iets andere vorm (bijv. met pecannoten erdoor) hier.

Brownies met gezouten caramel

225 pure chocola, in stukken - 150 g boter - 225 g suiker - 4 eieren - 114 g glutenvrij meel (Schär) (of 125 g bloem)
voor de gezouten caramel: 50 g kristalsuiker - 50 g lichtbruine basterdsuiker - 30 g boter - 75 ml slagroom - 1/4 tl zout

Maak eerst de gezouten caramel: Doe de kristalsuiker in een kleine pan, voeg 2 eetlepels water toe. Zet op laag vuur, laat de suiker eerst helemaal oplossen, breng dan aan de kook en laat doorkoken tot het een bruine caramel is. (Pas op! Ineens gaat het heel snel. Wij hadden een pan met lichte vloeistof en aan één kant een donkere stip, bleek het daar aan het verbranden te zijn! Na snel alles doorgeroerd te hebben, was het gelukkig precies goed). Neem van het vuur en voeg de basterdsuiker, boter en slagroom toe. Roer goed door, zet weer op een heel zacht vlammetje om alles te laten smelten en er één geheel van te maken, breng dan weer aan de kook en laat een paar minuten sudderen tot de caramel dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen. Neem van het vuur en roer het zout erdoor. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de chocola met de boter in een vuurvaste kom en zet deze op een pan met zachtjes kokend water. Roer tot een glad mengsel en laat iets afkoelen.
Klop in een andere kom de eieren met de suiker schuimig. Giet er al kloppend het chocolademengsel bij. Zeef het meel of de bloem met een snufje zout erboven en spatel alles luchtig door elkaar. 

Giet de helft van het beslag in een vierkante bakvorm van 23 cm, die bekleed is met bakpapier. Strijk het glad uit. Verdeel de helft van de caramel eroverheen en schep de rest van het beslag eroverheen. Verdeel de rest van de caramel over de bovenkant. Bak 20 - 25 minuten. Laat de brownies volledig afkoelen in de vorm.

NB De caramel zakte helemaal weg in het beslag. Volgende keer probeer ik het zo: alle beslag in de vorm, de helft van de caramel eroverheen, de rest van de caramel er pas na het bakken overheen verdelen (en wie weet ook nog kleine brokjes pure chocola). Klinkt nóg beter, maar is nog niet uitgeprobeerd. Bovenstaand recept was een absolute topper!

12 mei 2014

Appelspiraalbrood

De junioren zijn (bijna) allemaal weer naar school. Tijd om weer te bloggen. Er is nogal wat gebakken de tweede week van de vakantie. Onder andere dit spectaculaire appelspiraalbrood. Het originele recept vind je (in het Engels) hier, daar is het wat meer op smaak gebracht door over het brood nog appel-caramelglazuur te gieten. Daarmee wordt het meer een bijlage voor bij de koffie, de junioren hebben dit brood vandaag mee naar school gekregen als lunch, wij maakten een iets gezondere variant, zonder glazuur en zonder het brood na het bakken met gesmolten boter te bestrijken. En de helft van de bloem vervingen we door volkoren meel. Het recept voor onze variant vind je hieronder, voor de zoetere variant kun je misschien zelf het Engelse recept opzoeken.


Niet-kneden appelspiraalbrood - de gezondere variant (1 groot brood)

150 g volkoren meel - 150 g bloem - 1/2 tl zout - 1/2 el droge gist - 1/4 tl kaneel - 2 el suiker - 2 el gesmolten boter - ca. 200 ml lauwwarme melk - 3 appels (wij deden Elstar)

evt. citroensap tegen het verkleuren, kaneelsuiker om te bestrooien

Voorbereiding: Maak het deeg een dag of een halve dag van tevoren. Roer alle droge ingrediënten door elkaar en voeg de gesmolten boter toe en zoveel warme melk dat je geen droge ingrediënten meer ziet. Het deeg moet te roeren zijn en moet iets uitzakken. Dek de kom af en laat 2 uur bij kamertemperatuur staan, zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast.
Doordat de gesmolten boter weer opstijft, wordt dit deeg ook wat stijver dan ander niet-kneden deeg. Dat is voor de verdere verwerking met de appels wel zo prettig.

Bereiding: Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Besprenkel ze indien gewenst met citroensap tegen het verkleuren. Bestrooi het werkvlak met bloem. Haal het deeg m.b.v. een deegschraper uit de kom en leg het op de bloem. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem. Rol het deeg uit tot een vierkante of rechthoekige dunne lap. Gebruik extra bloem als het deeg aan werkvlak of deegrol blijft plakken. Snijd de deeglap in repen die net zo breed zijn als de appelpartjes. Begin in het midden van bijv. een pizzabakplaat met een schijfje appel (of een halve), leg er een deegsliert omheen. Kijk voor veel foto's van dit proces naar het oorspronkelijke recept via de link hierboven. Zodra de deegsliert rond is geweest, begin je met het aanleggen van de appelschijfjes, steeds rond en rond, gevolgd door de deegsliert. Knijp elke keer de volgende deegsliert aan het einde van de vorige vast en ga door tot het deeg op is. 
Bestrooi het geheel met kaneelsuiker naar wens en zet het brood een half tot heel uur bij kamertemperatuur weg (als je het sneller wilt, zet het dan op een warme plaats). Bak het brood bij 175 graden gaar in 30 minuten.

08 mei 2014

Kruidenbrood


Ik ben weer aan de bak. Het is gek, maar als je gewend raakt aan elke dag eigengebakken brood mee naar school, dan vind je het niet zo lekker meer. Zo ging het tenminste met een aantal junioren. Een deel van het brood werd niet opgegeten en dat was de bedoeling niet. Ik stopte dus een poosje helemaal met het bakken.

Omdat de iets oudere junioren het meeneembrood misten, zijn we weer aan het bakken geslagen. Omdat het bakken ingepast wordt in het drukke huishouden, probeer ik voortdurend om recepten te vereenvoudigen en aan te passen, zodanig dat het snel te maken is en toch heel lekker om mee te nemen. Dit kruidenbrood is daar een goed voorbeeld van. Het is brooddeeg van volkoren en wit meel, aangevuld met gedroogde kruiden, knoflook, uipoeder en grof geraspte kaas. Voor de smeuïgheid zit er een flinke klont boter door. Dat maakt verder beleg overbodig, tenminste voor ons. Gewoon twee sneden afsnijden en in de brooddoos in de rugzak.

Niet-kneden kruidenbrood met kaas (1 groot brood)

200 g volkoren meel - 400 g witte bloem - 1 tl zout - 1 el gedroogde gist - 1 flinke klont boter of margarine, gesmolten* - uipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, peterselie etc.* - grof geraspte kaas* - ca. 500 ml water (hoeft niet op een bepaalde temperatuur)

Voorbereiding: Roer alle ingrediënten snel door elkaar tot het één geheel is. Het deeg moet nog net te roeren zijn en hoort iets uit te zakken. Dek de kom af en zet hem 2 uur weg bij kamertemperatuur. Zet de afgedekte kom daarna in de koelkast tot verder gebruik**.

Bereiding: Haal het deeg uit de koelkast. Haal het met een deegschraper uit de kom en laat direct in de (indien nodig ingevette) broodvorm vallen. Strooi een klein beetje bloem bovenop en strijk de bovenkant van het brood mooi glad. Dek de vorm af (ik leg er een snijplank op) en laat nog een uurtje bij kamertemperatuur staan. Bak het brood gaar en goudbruin op 180 graden, het brood is na ongeveer 50 minuten gaar. Het handigste is om een kernthermometer te gebruiken: de binnenkant van het brood moet tussen 88 en 93 graden zijn.

* de exacte hoeveelheden heb ik hier niet - het gaat eigenlijk ook vooral om je eigen smaak
** eventueel kun je het deeg nu ook direct verder verwerken, maar gekoeld deeg is iets makkelijker te verwerken. Bovendien hoef je nu het verdere bakwerk niet te plannen: je kunt het deeg gewoon van tevoren maken (kan ook dagen van tevoren) en op het moment dat je wilt bakken, haal je het deeg uit de koelkast

07 mei 2014

Koffiekoekjes


 Het is hier nog steeds vakantie. De 10-jarige junior probeerde vandaag een koekjesrecept uit - ze waren dik geslaagd!


Het recept komt uit een heel oud tijdschrift, maar we hebben het wel op onze eigen manier uitgevoerd: niet in de koelkast laten rusten, gemberpoeder ipv gembersiroop etc. Het aangepaste recept vind je hieronder, wel met de oorspronkelijke hoeveelheid suiker.

Het koekje onder het glazuur was verrassend lekker: bros en krokant. Dat gaan we snel nog eens maken, zonder glazuur dus. Met deze hoeveelheid krijg je 18 kleine koekjes, bij ons precies een bakplaat vol.

Koffiekoekjes

100 g bloem - 50 g kristalsuiker* - 75 g margarine of boter - mespunt zout - mespunt kaneel - 1/2 tl gemberpoeder*
voor het glazuur: 60 g poedersuiker, iets minder dan een eetlepel sterke koffie**

Kneed een mooi deeg van de bloem, suiker, boter, zout, kaneel en gemberpoeder. Vorm er een rol van (of een 'vierkante rol'), en snijd in plakjes van ongeveer 5 mm dik. Wij hadden er 18. 
Leg de koekjes op een bakplaat die met bakpapier is bekleed en bak ze ongeveer 15 minuten bij 175 graden. Wij moesten de oven nog iets hoger zetten en ze een paar minuten doorbakken.  

Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Maak tijdens het afkoelen van de koekjes het glazuur door de koffie door de poedersuiker te roeren. Kwast de koekjes in met het glazuur.

* oorspronkelijk recept: witte basterdsuiker (wij gebruikten kristalsuiker) en 1 eetlepel gembersiroop (wij gebruikten gemberpoeder
** het oorspronkelijke recept laat je glazuur maken van 100 g poedersuiker met 1,5 eetl sterke koffie. Hiervan hadden we heel veel over, maar misschien net niet genoeg voor nog eenzelfde hoeveelheid. Je kunt uiteraard ook de oorspronkelijke hoeveelheid aanhouden en een extra dikke laag glazuur op de koekjes smeren.

Mijn website

 Zou ik tussen al het schrijven door nog vergeten dat er ook nog een blog was... Mijn blog staat niet meer op nummer één als ik aan schrijve...