In de weken dat ik wegens corona slechts telefoongesprekken kon hebben met degene die mijn thuissituatie onderzocht voor terugplaatsing, hebben we tijdens een van die gesprekken besproken wat ik in mijn vorige blogje heb verteld. Deze vrouw had mij eerst zelf leren kennen, mij als persoon, mijn hele achtergrond en het traject dat ik had gevolgd doorgespit. Ik kreeg voor het eerst het idee dat er erkenning was voor mij als moeder en persoon vanuit de hulpverlening, en ik had vertrouwen in haar.
Pagina's
26 juni 2020
Uithuisplaatsing - wel rekening houden met andere opvoeders 2
25 juni 2020
Uithuisplaatsing - wel rekening houden met andere opvoeders 1
Ons gezin had zo zijn tradities. Dit verhaal gaat over alcohol. Eigenlijk werd er bij ons thuis helemaal nooit gedronken. Zelf lust ik gewoon niets waar alcohol in zit, dat maakt het wel heel erg makkelijk. Maar met kerst was het wel zo feestelijk om mooie wijnglazen op tafel te hebben, en er waren een paar groten die een wijntje, of een glas cider, wel lekker vonden. Voor de jongeren kocht ik dan kinderchampagne of druivensap, maar als ze wilden, mochten ze óók een piepklein bodempje wijn of cider in hun glas. Zoiets was echt traditie geworden binnen ons gezin.
24 juni 2020
Uithuisplaatsing - onder het vergrootglas
Je ontkomt er bij een uithuisplaatsing niet aan dat je door alle betrokkenen door een vergrootglas wordt bekeken. Het interessante is dat ze allemaal naar dezelfde persoon kijken, maar dat er toch héél verschillend wordt gedacht. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn.
23 juni 2020
Discriminatie
Alle berichten over racisme van de laatste tijd hebben me doen nadenken over hoe je hier het beste mee om zou kunnen gaan als je de principes van de geweldloze communicatie begrijpt.
21 juni 2020
Gevonden op Instagram
Jullie weten allang hoe groot de plek is die geweldloze communicatie in mijn denken inneemt. Hoe technisch het ook klinkt, als een trucje om te voorkomen dat mensen boos worden, hoe langer ik ermee bezig ben, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat het denken dat de grondslag is van de geweldloze communicatie een oplossing, zo niet dé oplossing, is voor zo'n beetje alles wat er op onze weg komt.
Doe er je voordeel mee!
20 juni 2020
Uithuisplaatsing - vervolg zicht op nieuwe thuissituatie
Mijn verslag over dit onderwerp heeft de realiteit bijna ingehaald. Want op dit moment is het nog steeds zo dat we in de fase zitten dat er meer zicht aan het komen is op de thuissituatie.
19 juni 2020
Uithuisplaatsing - er moet zicht komen op mijn nieuwe thuissituatie
De nieuwe voogd zette zich met hart en ziel in voor ons gezin. Ze had het er maar druk mee. Ten eerste waren er vier totaal verschillende jongens, verdeeld over drie plekken, met elk hun eigen omvangrijke verhaal, maar ten tweede lag er een dringend verzoek van mij om de kinderen weer bij mij thuis te krijgen. Een voogd kan niet zelf bepalen of dit mogelijk is, daarvoor moeten de officiële wegen bewandeld worden. En die wegen zijn lang.
18 juni 2020
Een boek?
Al tijden loop ik met het idee om een boek te schrijven over de bijzondere periode die achter mij ligt. Een paar keer ben ik begonnen, maar liep ik vast omdat ik de vorm nog niet weet te vinden en bang was dat het een onoverzichtelijk rommeltje zou worden.
17 juni 2020
Uithuisplaatsing - wisseling van voogd
Er waren diverse redenen waarom we een nieuwe gezinsvoogd kregen. Aan een wisseling van voogd zitten meerdere kanten. Aan de ene kant gaat alle opgebouwde persoonlijke kennis - het "gezinsgevoel" - van zo'n voogd verloren. Een nieuwe voogd moet weer helemaal starten met het opbouwen van persoonlijk contact. Aan de andere kant kan het geen kwaad dat er iemand met een frisse blik de zaak oppakt. Ook waren de twee voogden onderling nogal verschillend, en ik heb het idee dat de nieuwe voogd als persoon veel beter bij ons als gezin past.
16 juni 2020
Uithuisplaatsing - alweer verlenging
Al met al gaf dit een heel prettig gevoel.
15 juni 2020
Uithuisplaatsing - wachtlijsten zijn lang
Dezelfde dag dat de gezinsvoogd mij had aangeraden om me aan te melden bij het lokale wijkteam, heb ik dit gedaan. Ik hoopte dat de mensen van dit team me zouden helpen om de uitspraak van de zitting die aanstaande was te beïnvloeden. Want ik vond zelf dat ik er klaar voor was om de jongens bij me thuis te krijgen. Ik liet Marco via de mail weten dat ik hiermee bezig was.
14 juni 2020
Uithuisplaatsing - niet te vroeg juichen
Omdat ik zelf volledig vertrouwde op de goede afloop, hield ik er maar weinig rekening mee dat er nog zoveel ogen over de thuissituatie zouden moeten gaan voordat er groen licht kon worden gegeven voor terugplaatsing van de kinderen. Trouwens, dat dit moest gebeuren, was eigenlijk nog nooit met zoveel woorden gezegd. Mij werd eigenlijk alleen maar gezegd dat ik moest zorgen voor een woning, en dat gaf mij het idee dat het wel in orde zou komen als ik eenmaal ergens definitief onderdak kreeg.
13 juni 2020
Uithuisplaatsing - er komt steeds meer duidelijkheid
Was er aan het begin van de uithuisplaatsing één grote kluwen onduidelijkheid, met beschuldigingen en aannames over en weer, na een half jaar was dit behoorlijk aan het veranderen. Dat ik nog geen woning had, was nog heel belangrijk uiteraard, maar inmiddels had ik wel urgentie gekregen en binnen afzienbare tijd zou dit punt worden opgelost.
12 juni 2020
Uithuisplaatsing - het eerste half jaar is voorbij
Omdat de uithuisplaatsing in eerste instantie voor een half jaar was uitgesproken, moest de situatie na dat halve jaar opnieuw door de rechter worden bekeken. De zitting was op een zonnige zomerdag. Inmiddels was de oudste van de vijf minderjarigen van januari 18 geworden, wat betekende dat het niet meer over hem ging. De jongste twee waren nog onder de 12, die werden niet uitgenodigd voor de zitting. Met de andere twee pubers reed ik naar de rechtszaal in Utrecht.
11 juni 2020
Uithuisplaatsing - zoals het gaat, is het goed
Heer, geef mij kalmte
10 juni 2020
Uithuisplaatsing - je bent je kinderen niet kwijt
Een uithuisplaatsing is wellicht een van de grootste angsten van ouders die in een nare situatie zitten. Je kunt het gevoel krijgen dat je kinderen 'van je worden afgepakt'.
09 juni 2020
Uithuisplaatsing - met nieuwe moed verder
Het gesprek met de voogd klaarde de lucht wel op. Duidelijkheid krijgen over (on)mogelijkheden is niet altijd leuk, maar kan je wel met de neus in de juiste richting krijgen. Behalve dat mijn verwachtingen onterecht bleken te zijn, wat niet leuk was, begon er wel een nieuwe vorm van vertrouwen te groeien naar de voogd, nu de lastige dingen waren uitgesproken.
08 juni 2020
Uithuisplaatsing - onterechte verwachtingen
Bij de rechtszitting in januari was behalve de uithuisplaatsing ook een ondertoezichtstelling uitgesproken. Dat betekende dat wij een toeziend voogd kregen, het eerste jaar was dat dezelfde als degene die daarvoor ook al met ons gezin bezig was vanuit Samen Veilig.
07 juni 2020
Uithuisplaatsing - druk druk druk
Als ik terugdenk aan de eerste tijd dat de jongens in pleegzorg waren, denk ik aan een overvolle agenda. Logisch, want het gaat om een groot gezin. Het was maar goed dat ik geen werk had, want alles had wel even tijd nodig voordat het geheel in wat rustiger vaarwater kwam.
06 juni 2020
Uithuisplaatsing - vervolg de andere ouder
Ik schrijf niet veel over Marco. Toch is dat nu op z'n plek, omdat hij de andere ouder is en ik daar toch via de kinderen zeker mee te maken had. Ook al liet ik hem los. Wat ik hier beschrijf, is de situatie zoals ik heb begrepen dat het is gegaan vorig jaar, van wat ik uit de stukjes en beetjes informatie die ik her en der kreeg bij elkaar heb gevoegd, en wellicht zit er wat interpretatie van mijn kant bij:
05 juni 2020
Uithuisplaatsing - loslaten wat de andere ouder doet
Een van de allermoeilijkste dingen is het loslaten wat de andere ouder doet. Dat geldt niet alleen voor uithuisplaatsingen, maar dat geldt volgens mij ook in andere situaties.
04 juni 2020
Uithuisplaatsing - onderling contact
Over elk van de uithuisgeplaatste kinderen werden afspraken gemaakt over het onderlinge contact. Contact met beide ouders en contact met broers en zus. Uitgangspunt was dat er gekeken werd naar ieders persoonlijke behoefte, maar dat is nou net iets wat niet zo makkelijk is om te achterhalen als er een achtergrond is waarbij eigen behoeften geen rol van betekenis hebben mogen spelen. Want zo kijk ik ertegenaan. Ik kan me niet herinneren dat één van de andere gezinsleden een behoefte heeft geuit wat het onderlinge contact betreft. Maar zelf had ik wel een enorme behoefte aan contact.
03 juni 2020
Uithuisplaatsing - de jongste twee vertrekken
Februari bleek een drukke maand te worden. We maakten kennis met twee woonplekken, waar onze twee jongste kinderen een tijdelijk adres zouden vinden. De bedoeling was nog steeds dat het ongeveer een half jaar zou gaan duren*, en het ene adres, een gezinshuis dat zich net in de buurt had gevestigd en dat eigenlijk alleen als doel had om kinderen op te vangen met perspectief, d.w.z. tot hun 18e, stelde zelfs als voorwaarde dat het niet langer zou gaan duren. (.....)
02 juni 2020
Uithuisplaatsing - ook degene die buiten de boot valt vindt een plek
Gisteren vertelde ik dat een van de oudere kinderen geen beschikking kreeg. Dat was te verwachten aangezien hij geen indicatie had. Bovendien had hij plannen om vanaf augustus voor een jaar naar het buitenland te vertrekken. Hij moest nog wel een periode van ongeveer een half jaar overbruggen.