Voor de twee kinderen in de puberleeftijd werd vrij snel - ergens in december 2018 - een adres gevonden: een woon-zorginstelling voor jongeren onder de 18. Ondergebracht in een enorm gebouw, door de manier van bouwen (gasbetonblokken) helaas niet erg gezellig. Lange gangen met slaapkamers, oude toiletten en douches, en gelukkig wel een grote, lichte, gezellige woonkamer. Dat wisten we allemaal nog niet tijdens het eerste gesprek.
Pagina's
31 mei 2020
Uithuisplaatsing - het eerste adres
30 mei 2020
De uithuisplaatsing - richten op de oplossing
Gisteren schreef ik dat ik me direct na het adviesgesprek ben gaan richten op de toekomst. Achteraf kijk ik daar toch met licht respect op terug. Denkend aan de inzichten die ik heb opgedaan over de situatie accepteren zoals die is, met de dingen waar je zelf niks aan kunt veranderen, en vandaaruit werken naar een oplossing, denk ik dat ik dat instinctief al deed. Misschien is dat moederinstinct?
29 mei 2020
Uithuisplaatsing - bonustijd
Er begon een soort bonusperiode, waarin we aan het afwachten waren op de dingen die zouden komen. Allereerst meldden we de beslissing (of eigenlijk was het nog een advies van de Raad, maar de rechter zou dit wel honereren) van de uithuisplaatsing aan de betrokken hulpverleners. De gezinstherapeut die ons gezin vrij goed kende en heel wat escalaties zelf had bijgewoond, was verbaasd. Dit had hij niet verwacht. Het nieuws moest door iedereen even verwerkt worden...
28 mei 2020
De uithuisplaatsing - zo begon het
Het is eind november 2018. Ons hele gezin is uitgenodigd voor een bespreking bij Samen Veilig, waar we het advies van de onderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming zullen horen. Natuurlijk is iedereen gespannen en daarom zijn de kinderen wat lacherig. Niet iedereen is er, maar de meeste thuiswonende kinderen wel, en ook oudste broer is gekomen.
26 mei 2020
Eigen kracht
Ik ben opgevoed met een wat minder positieve houding naar de term "eigen kracht", heel begrijpelijk voor een degelijke christelijke opvoeding. Vandaar dat ik nogal raar stond te kijken toen de voogd voorstelde om een "eigen kracht conferentie" te houden. Ik moest echt flink aan het idee wennen voordat ik me realiseerde dat "in eigen kracht" toch een andere gevoelswaarde heeft dan "op eigen kracht". Voel je hem ook zo?
22 mei 2020
Misverstand
Dat misverstanden gemakkelijk ontstaan, hoef ik niet uit te leggen. Maar hoe gemakkelijk, besefte ik onlangs pas goed toen ik dit op Instagram tegenkwam (de link verwijst naar het Engelse origineel):
15 mei 2020
Kernkwadranten
Tijdens mijn coachingstraject zijn we een keer aan de slag gegaan met kernkwadranten. Een heel leuke manier om jezelf (en anderen!) beter te leren kennen. Hierboven een schematische voorstelling van zo'n kernkwadrant, wat nog niet is ingevuld. Alleen de titels of "kleur" van de vakken staan erin. Je kunt op elk punt beginnen van het kwadrant, bijvoorbeeld bij een eigenschap die je irriteert. Omdat dit je nou eenmaal het eerst zou kunnen opvallen.
14 mei 2020
Son-Rise - om stil van te worden
Korte blogjes doen geen recht aan de diepgang van het boek Son-Rise. Het boek is er echt eentje om zelf te lezen, niet te vlug maar met genoeg tijd om alles te laten inzinken. Het is het verhaal van wat Marshall Rosenberg met zijn geweldloze communicatie leert - in de praktijk van mensen in de moeilijkst denkbare omstandigheden met hun kind met autisme of een andere diagnose. Het is een boek waarin wonderen worden uitgelegd, waarom ze gebeuren, waarom een kind dat totaal onbereikbaar is, of ontzettend gewelddadig, na verloop van tijd een volkomen normaal - of eigenlijk zelfs boven normaal - functionerend mens is. En over Marshall Rosenberg gesproken - heb ik geschreven dat hij als psychotherapeut is begonnen maar er later achter kwam hoe schadelijk het is om mensen diagnoses te geven, en dat hij alles wat hij geleerd heeft overboord heeft gegooid en de mens achter het gedrag is gaan zien? En dat hij beschrijft hoe hij een patiënte die diep depressief was in anderhalve dag helemaal gezond zag worden? Iets dergelijks zien we ook in dit boek, waar achteraan interviews zijn opgenomen met ouders van andere kinderen, die hun eigen unieke wonderbaarlijke verhaal hebben.
13 mei 2020
Son-Rise, het ultieme coachingsverhaal
Raun was nog erg jong toen zijn ouders beseften dat hij anders was dan andere kinderen. Ze namen hem mee naar dokters en onderzoekers en kregen overal te horen dat hij zijn leven lang onbereikbaar voor hen zou blijven. Hij zou in een instelling moeten wonen vanaf jonge leeftijd.
12 mei 2020
Son-Rise - de achtergrond
06 mei 2020
Onvoorwaardelijk ouderschap
Het boek staat inmiddels vol met onderstrepingen van mijn kant, dat maakt het vrij eenvoudig om nu wat door te geven wat voor mij belangrijk is in dit boek:
Alfie nodigt ons uit om even pas op de plaats te maken, en helemaal bij het begin te beginnen en bedenken wat we eigenlijk met onze kinderen willen. Wat zijn onze doelen voor de lange termijn? Willen we mensen van ze maken die gehoorzaam alles doen wat hen wordt opgedragen en niet moeilijk doen, of willen we dat ze opgroeien tot verantwoordelijke mensen, die keuzes kunnen maken die zowel voor henzelf als voor hun omgeving uitwerken wat ze willen?
De boodschap die wij onze kinderen geven, komt voor het grootste deel uit wat wij ze voorleven. We zouden kunnen denken dat als we een preek houden over welk onderwerp dan ook, dat we ze daarmee hebben ingeprent wat belangrijk is, maar véél belangrijker is wat we zelf doen. En dat kan wel eens een heel andere boodschap zijn.
Kohn neemt ruim de tijd om de negatieve gevolgen van voorwaardelijk ouderschap uit te leggen. Wat het doet met een kind als het apart wordt gezet (zonder dat het dit zelf wil). Wat je eigenlijk uitwerkt bij je kind als je beloningen geeft voor goed gedrag (je traint daarmee je kind om de motivatie te halen uit de beloning, terwijl je veel liever zou willen dat je kind motivatie haalt uit het effect van het goede gedrag op zichzelf en op anderen).
Hij schrijft over dwingend ouderschap. Controle willen hebben. Wat voort zou kunnen komen juist uit de angst om te toegeeflijk te zijn...
Over het geven van straffen is Kohn uiteraard duidelijk. De les die kinderen uit een pak slaag kunnen halen, is dat "je je zin kunt krijgen bij mensen die zwakker zijn dan jij, door ze pijn te doen". Ik vond het pijnlijk om te lezen wat hij schrijft over het geven van waarschuwingen vooraf, waardoor kinderen 'hadden kunnen weten dat hun gedrag bestraft zou worden', omdat ik deze methode zelf ook heb toegepast en dat nog liefdevol vond ook. Natuurlijk is het nóg slechter als er onvoorspelbaarheid zit in je straffen, of onduidelijkheid.
Uit het boek De vijf talen van de liefde voor kinderen, waar ik altijd zeer opgetogen over ben geweest, heb ik geleerd hoe je straf (of een consequentie) kunt geven in liefde. Dit was zeker een stap in de goede richting, maar Alfie Kohn heeft mij overtuigd dat er nog meer stappen de goede richting op zijn. En als je die stappen weet, dan zie je ook ineens hoe schadelijk de andere 'goede/betere' methode was. Dat soort regels ('als jij x doet, gebeurt er y met jou') brengen een boodschap van wantrouwen over: 'ik denk niet dat jij het juiste zal doen zolang je niet bang bent voor straf. Dat maakt dat kinderen denken dat ze gehoorzamen omwille van extrinsieke redenen, en benadrukt hun machteloosheid'.
En zo gaat het maar door. Hoofdstuk na hoofdstuk. En ik herken mijzelf op pijnlijke wijze in wat hij schrijft, óók (of misschien wel vooral) als ik terugdenk aan mijn eigen opvoeding.
DUS. Wat dan wel?
Hoe lastig ik het ook vond om hier te komen, hoe logisch is het nu voor mij geworden, om te snappen hoe dan wel. Eigenlijk word je als ouder een soort coach voor je kind. Je erkent zijn eigen autonomie, en je helpt hem stap voor stap, op zijn eigen niveau, te beseffen wat zijn keuzes voor gevolgen hebben. Voor hemzelf en voor zijn omgeving.
Stop met het zoeken naar manieren om je kind te laten doen wat jij wilt. Dat werkt namelijk niet. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je onverschillig wordt voor je kind en nooit meer ingrijpt. Gedrag wat echt niet kan laten gaan, dat is óók niet de bedoeling. De manier waaróp je ingrijpt, dat is waar het om gaat. Zonder veroordeling voor het kind ('jij bent stout als je slaat'), maar met begrip voor het gevoel van het kind. Het kind slaat namelijk niet voor niks. Als je dat gevoel valideert, dan kun je daarna samen met het kind kijken hoe het ook kan. En zo heeft het kind een enorm waardevolle les geleerd.
Zo opvoeden vraagt om een hoge mate van persoonlijke ontwikkeling. Je moet het eerst zelf begrijpen voordat je het kunt overbrengen. Veel ouders zouden hier een stuk ontwikkeling kunnen of moeten inhalen. Maar is dat niet juist fijn? Levert dat geen dubbele, of zelfs veelvoudige winst op? Voor jouzelf, voor je kind, én voor alle anderen in je omgeving?
05 mei 2020
Het vervolg op de coronamaatregel
Vorige week schreef ik dat ik de pleegzorginstelling had gemaild wat ik vond van hun beleid. Daarbij noemde ik ook wat André Rouvoet had gezegd, dat ouders niet de maatregelen moeten aangrijpen om het kind fysiek contact met de andere ouder te ontzeggen.
Ik kreeg vrij vlot een uiterst vriendelijk antwoord van de begeleider, waarin werd uitgelegd dat het iets anders is als je kinderen uit kwade wil het contact met de ouder ontzegt, dan wanneer je dat doet omdat je je aan de voorschriften van de overheid wilt houden.
Hoewel ik helemaal begrijp waar deze houding vandaan komt, komt het me nu des te absurder voor. Het doet me denken aan de time-out die aan kinderen wordt gegeven - ga jij maar even op de trap zitten - en waarvan Alfie Kohn uitlegt in zijn boek 'Onvoorwaardelijk ouderschap' dat je hiermee het kind eigenlijk je liefde ontzegt. Wat niemand wil uiteraard! Natuurlijk begrijp ik dat er veel mensen zijn, ook professionals, die nog wel geloven in deze manier van voorwaardelijkheid, uit volkomen oprechte overtuigingen.
Hoe volkomen oprecht, bleek uit de mail die ik na de wandeling met mijn zoon kreeg, waarin gevraagd werd hoe het was verlopen. Ik vond dit bijzonder attent, vooral omdat deze pleegzorgwerker er niet in de eerste plaats voor mij is, maar om het pleegouderstel te begeleiden.
Al met al ben ik gek genoeg dankbaar voor wat er gebeurt. Voor de inzichten die ik opdoe, en dat ik zonder oordeel kan kijken naar mensen die het anders doen. Uiteraard speelt het vooruitzicht dat ik binnen afzienbare tijd deze zoon weer helemaal zelf mag opvoeden, daarbij een grote rol...!
02 mei 2020
Het komt goed
Mijn blogjes lenen zich kennelijk niet zo makkelijk voor reacties. Dat kan ik helemaal begrijpen, er zijn ook blogs die ik zelf lees en waar ik elke keer terugkom omdat ik het zo boeiend vind om te volgen, maar waar ik ook lang niet altijd een reactie achterlaat.
Des te fijner vind ik het om toch af en toe een reactie te krijgen die mij een hart onder de riem steekt. Zo verzekerde een bloglezeres mij na het blogje over de coronamaatregelen dat het goed komt. (Dat was niet zozeer wat mij zo goed deed, maar wel dat zij schreef hoe herkenbaar mijn ontwikkeling voor haar is - daar word ik echt ontzettend dankbaar van!)
Nou, dat het goed komt, dat klopt. Ik had er al eerder over willen schrijven, maar aangezien ik nog middenin alle ontwikkelingen zit, is het niet zo makkelijk om te weten wat ik precies wel en wat (nog) niet kan schrijven.
Lange tijd heb ik uitsluitend te maken gehad met hulpverleners en verzorgers die er voor mijn kinderen waren. De Kinderbescherming is ervoor om te zorgen dat kinderen op een veilige plek wonen. De voogd handelt op gezag van de Kinderbescherming, en heeft de focus daar dus ook op. Mijn hele traject dat achter mij ligt, mijn persoonlijke ontwikkeling, is buiten de voogd omgegaan. Natuurlijk heb ik mijn innerlijk ook altijd met de voogd gedeeld, zo kon zij (en haar opvolgster ook) mijn groei volgen. Dat wilde echter niet zeggen dat zij kon besluiten om de kinderen bij mij terug te plaatsen, want daarvoor is nodig dat er door professionals naar mij wordt gekeken in hoe ik met de kinderen omga.
De tijd dat deze professionals nog niet in zicht waren, was eigenlijk best lastig. Hoewel ik van de begeleiders bij de instelling waar mijn pubers woonden, veel positieve feedback kreeg, en hen ook als klankbord kon gebruiken voor mijn andere kinderen, had ik ook met twee compleet verschillende instellingen te maken die voor mijn jongste kinderen de zorg hadden gekregen. Met alle bijkomende lastigheidjes erbij. Het voelde vaak alsof ze mijn kind tegen mij moesten beschermen. Dat ik het niet goed deed, en met argumenten die mij heel krom voorkwamen. Over het ene kind kwam kritiek op mij over dingen die het andere pleegouderpaar bij mijn andere kind nog veel "erger" deed dan ik. In het begin werd ik hierdoor ook echt heen en weer geslingerd, totdat bij mij het kwartje viel en ik veel zekerder ben geworden over mijn gedrag, óók als daar kitiek op kwam.
Een paar weken geleden is zeer intensief contact begonnen met een van de nieuwe professionals, die werkt voor een van de instellingen en die het terug-naar-huis-traject van een van de kinderen begeleidt. Het was de bedoeling dat zij ons samen zou komen observeren, maar door de maatregelen rondom corona is het gebleven bij telefoongesprekken. Toch heeft dit al heel erg veel opgeleverd. Zij was de eerste die zich interesseerde in mij als persoon, de metamorfose die zich heeft voltrokken, en alles daaromheen. Zij is ook christen, dus gelukkig klonk het haar bijvoorbeeld niet zo vreemd in de oren dat ik leef in vertrouwen.
En deze week is óók de begeleiding gestart vanuit Eleos. Hier heb ik echt heel erg naar uitgezien, want deze instelling is er voor ons als geheel, en niet voor één kind apart. Ze zijn er voor mij, en ze zijn er voor de kinderen. Dat het Eleos is geworden, heb ik te danken aan de gezinsvoogd. Het ligt haar óók op het hart dat dit zo snel mogelijk van de grond komt, en zij heeft een rondje gemaakt langs meerdere instellingen toen bleek dat het maatschappelijk werk van IJsselstein zelf nog een te lange wachtlijst had. Ik denk dat het juist de bedoeling was. Eleos is een christelijke organisatie, en de twee dames die aan ons zijn toegewezen, hebben dezelfde klik met mij als de professional uit de vorige alinea. We hebben een buitengewoon prettige telefonische intake van 2 uur gehad, en ik ben zeer benieuwd naar hoe het verder gaat!
Nu heb ik echt het gevoel dat we in de volgende fase zijn aangekomen, en begin ik me mentaal voor te bereiden op een heel nieuwe dag- en weekindeling hier in de flat.
PS Ik kan me voorstellen dat mensen vragen hebben over de rol van de vader van deze kinderen. In mijn blogs is hij de grote afwezige, dat is vooral omdat ik denk dat hij het niet leuk vindt als ik over hem schrijf.
Deze keer maak ik een uitzondering, al is het in een PS. Op dit moment speelt hij helemaal geen rol in ons leven. Hij is er nog niet klaar voor om in contact te komen met mij, en ook heeft hij zich teruggetrokken uit het leven van de kinderen. Ik weet dat hij heel veel van hen allemaal houdt (en voor wie het vatten kan: en in principe eigenlijk óók van mij) maar ik denk dat hij niet weet hoe hij dat vorm kan geven. Ik hoop van harte voor hem en voor ons allemaal dat hij zijn weg hierin zal vinden.