Pagina's

27 december 2013

Simpele tomatensoep


 De laatste weken hebben wij al twee keer deze tomatensoep gegeten. Het is een eenvoudige versie, gemaakt van een pak gezeefde tomaten, het recept komt uit het boekje 'spannende soepen' van het Nederlands Zuivelbureau. In het origineel zaten ook nog schijfjes gekookte wortel, maar die eten wij liever op een andere manier. Blijft over een heerlijk kopje soep. En er zit toch nog wat verse groente in.


Het fijne van zelfgemaakte soep is dat ze meestal glutenvrij zijn - of makkelijk glutenvrij kunnen worden gemaakt. Vreemd genoeg zit er door alle kant-en-klaar-pakjes een portie gluten.

Eenvoudige tomatensoep (1 liter)

1 ui - 15 g boter - 2 bosuitjes - 1 pak gezeefde tomaten (500 ml) - 2 bouillontabletten* - 2 tl azijn - 2 tl suiker - 1,5 el ketjap - peper - 3 eetl koffieroom**

Snipper de ui, verhit de boter (of een scheutje olie) en fruit de ui 5 min. Voeg de gezeefde tomaten, bouillontabletten en een halve liter water toe. Breng aan de kook en laat de soep ca. 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met de azijn, suiker, ketjap en peper. Roer vlak voor het serveren de room en de ringetjes bosui erdoor.

*officieel kruidenbouillon, dan is de soep ook nog vegetarisch. Ik heb vrijwel altijd alleen maar kippenbouillontabletten in huis, en dat bevalt ons prima - ook in deze soep!
**de eerste keer hadden wij toevallig een rest slagroom in huis. Dat was lekker. De tweede keer hadden we helemaal geen room in huis, en deden er ook geen melk door. Dat was ook lekker. 

26 december 2013

Grapje met het voorgerecht

 

Tweede kerstdag is bij ons thuis traditiegetrouw een dag voor het gezin, met een kerstdiner: niet overdadig, wel met tafellaken, wijnglazen, een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Voor het voorgerecht mochten de junioren kiezen. Vier personen kozen voor uit geroosterd wit brood gestoken sterren, besmeerd met roomkaas en belegd met snippers gerookte zalm. En dan drie op elkaar gestapeld. Heel simpel, heel lekker en feestelijk. En de restanten van het brood werden daarna gewoon ook nog besmeerd en belegd, en opgegeten.

De andere zeven junioren waagden zich aan een capuccino van paddestoelen. Smaakt als champignon-crèmesoep, ziet eruit als koffie met slagroom erop, compleet met 'cacaopoeder'.
Omdat het behalve grappig ook nog eens heel erg lekker was, geef ik hieronder het recept, aangepast naar een recept uit het Jumbo-blaadje.

Champignon-capuccino (4 pers.)

Snijd 1 ui en 250 g champignons klein. Fruit/bak ze zachtjes in wat boter (of olie), 5 minuten. Snijd intussen een aardappel in kleine blokjes. Voeg na de 5 minuten de aardappelblokjes toe, samen met 6 dl water, 1 (kippen)bouillonblokje en 2 eetlepels ketjap. Breng aan de kook en laat alles 10 minuten doorkoken. Klop intussen 125 ml slagroom stijf (natuurlijk zonder suiker!). Pureer de soep, doe in koffieglazen en schep er een toef slagroom op. Bestrooi met nootmuskaat.

23 december 2013

Kokoskoek


 


Vanmorgen bakte ik - even vlug tussendoor - een overheerlijke kokoskoek. Het recept stond jaren geleden in het Nederlands Dagblad, en is echt zó gedaan. Van begin tot het uit de oven halen zo om en nabij een half uur - heb je liever afgekoelde koek, dan moet je de afkoeltijd er natuurlijk ook nog bijrekenen.

De kokos kan ook vervangen worden door havermout. Bovendien kun je er rozijnen aan toevoegen.

Kokoskoek

1 mok* geraspte kokos - 1 mok suiker - 1 mok bloem - 125 g margarine of boter - 1 ei

Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet een boterkoekvorm in. Smelt de margarine in een pannetje of in de magnetron, roer alle ingrediënten door elkaar en doe het over in de vorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel.
Bak de koek ongeveer 15 minuten, of tot hij een heerlijk goudbruine kleur heeft.
Haal de koek zo snel mogelijk uit de vorm, anders blijft hij verschrikkelijk plakken en krijg je hem nooit netjes meer eruit en moet je hem zelf opeten in plaats van voor de visite te bewaren.

* op het krantenknipsel heb ik erbij geschreven: bruin koffieglas. Die bruine glazen hebben wij inmiddels niet meer, wel 'witte' koffieglazen. Probeer gewoon uit wat je handig vindt, het meet veel sneller af dan alles op de weegschaal, en als je per ongeluk een te droog mengsel krijgt, kun je er altijd nog een klein scheutje melk aan toevoegen.

21 december 2013

Boerenkoolstamppot net iets lekkerder

 De junioren zijn niet zo dol op boerenkool. Eerlijk gezegd is gewone boerenkoolstamppot ook niet een van mijn eigen favorieten. Gisteren aten we daarom een variatie die heel wat beter naar binnen ging. Het recept staat in 'maak het lekker met kaas', een kookboekje van het Zuivelbureau.


Boerenkoolstamppot met prei en kaas

Maak stamppot met de hoeveelheden zoals je gewend bent, voeg echter de helft van het gewicht van de boerenkool toe aan prei. Of nog meer. Bijvoorbeeld: 600 g boerenkool, 300 g prei. 
De prei wordt niet samen met de boerenkool en de aardappels gekookt, maar in smalle ringetjes gesneden en een paar minuten gekookt in de melk die aan de stamppot wordt toegevoegd. 
Het recept vraagt om 300 g kaas, in blokjes gesneden, die op het laatst worden toegevoegd. Ik voegde behalve kaas ook nog uitgebakken spekreepjes aan de stamppot toe. Je kunt ook rookworst in stukjes snijden, zodat de smaak goed wordt verdeeld door de stamppot.

NB een lezeres schreef mij dat boerenkool een van de weinige groenten is die je echt goed gaar moet koken. 25 minuten kooktijd heeft het echt nodig. Als je de aardappels minder lang wilt koken, begin dan met de boerenkool te laten koken en voeg de aardappels er later bij. Wij kookten de aardappels met de boerenkool samen ook 25 minuten (stond ook in het recept).

20 december 2013

Eierragout met kerrie


Wij aten laatst voor het eerst sinds lange tijd weer eierragout. Dat krijg je als je je receptenmap aan het opschonen bent. Het was - wederom - een groot succes! Het recept is ooit uit een tijdschrift geknipt - geen idee welk tijdschrift. In elk geval zit het nu in mijn 'geslaagde-receptenmap'.


Een makkelijk recept, uitstekend geschikt voor veel personen (wij verdubbelden het recept en aten er met 9 personen van).

Eierragout met kerrie (4 pers.)

6-8 eieren - 50 g margarine - 1 kleine ui - 1 tl kerrie - 40 g bloem - 2,5 dl kippebouillon - 1,5 dl melk - zout - peper

Kook de eieren hard in 8 minuten, pel ze en snijd ze in kleine stukjes. Snipper de ui. Verhit de boter en fruit de ui, bak de kerrie even mee. Roer de bloem erbij en voeg de bouillon en de melk in gedeelten toe, roer steeds glad. Tenslotte de stukjes ei erdoor roeren en op smaak afmaken met zout en peper.

De ragout is lekker over (zilvervlies)rijst. Het recept tipt als groente doperwten met gebakken champignons, wij hadden een frisse salade. Ook lekker.

19 december 2013

Krakelingen van bladerdeeg


 Ik spaar koekjesrecepten die wel voor herhaling vatbaar zijn.Voor het koekje van deze week hoefde ik de deur niet uit voor boodschappen. Een pakje bladerdeeg zat al in de vriezer, suiker en kaneel hebben we ruimschoots op voorraad. Een leuk verhaaltje erbij: het recept van deze krakelingen stond namelijk als verhaaltje van Vera de Muis in de Libelle. Hieronder doen we het gewoon saai.


Krakelingen

4 plakjes bladerdeeg - klontje boter - suiker - kaneel

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, leg ze alle vier op elkaar. Rol ze samen uit tot één vierkant van ongeveer 20 x 20 cm. Snijd dit vierkant in 20 repen van 1 cm breed. Vorm van elk reepje een krakeling, druk de eindjes en het kruispunt goed aan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. 
Verwarm ergens tussendoor de oven alvast voor op 200 graden (220 mag ook). 
Smelt een klontje boter en kwast de krakelingen daarmee in. Meng een kopje suiker met kaneel naar smaak en strooi hiervan over de krakelingen. Bak ze tot ze een mooi kleurtje hebben, bij 200 graden rond de 20 minuten.

De junioren (die van 8 en die van 4) vonden alles leuk om te doen: uitrollen, krakelingen vormen, inkwasten en bestrooien. Echt een leuk woensdagmiddagklusje!

17 december 2013

Rode-bietensalade met geitenkaas


 Ontzettend eenvoudig om te maken (als je gekookte bieten koopt), en als je op dieet bent (koolhydraatarm) heel erg geschikt om nog snel even voor jezelf te maken als de rest van het gezin pizza eet. En heel erg lekker. De officiële naam is trouwens veel deftiger: bietencarpaccio.


Schaaf (met de kaasschaaf) plakken gekookte biet over je bord tot je het genoeg vindt. Maak een dressing van walnotenolie en een beetje (balsamico)azijn (of giet een heel dun straaltje zó op je bord over de bieten heen) en giet het over de bieten. Draai er wat zout en peper over, bestrooi met een handje gehakte walnoten, en verkruimel er een stukje zachte geitenkaas overheen. Klaar!

Met zulke maaltijden heb ik echt geen behoefte aan meer. Ook niet achteraf. 

Bij het recept staan geen hoeveelheden. Die stonden er in het oorspronkelijke recept (in het blad Boodschappen) ook niet bij. Voor mij was anderhalve (grote) biet voldoende - een bord vol dus. De olie en azijn heb ik niet afgemeten, gewoon eroverheen gegoten. Ik had nog een rest gepelde walnoten over van de taart (een handje vol), en ongeveer 70 g geitenkaas (van die zachte die je in ronde plakken kunt kopen).

14 december 2013

Hartige scones met kaas en spek


Intussen ga ik vrolijk door met het plaatsen van recepten. Eten hoort heel erg bij het dagelijks leven binnen ons gezin, in tegenstelling tot sommige andere creatieve blogonderwerpen waarover ik heel graag zou schrijven, ware het niet dat er gewoon geen tijd is om alles uit te proberen wat al zo lang op de to-do-lijstjes staat. Dus ook geen stof tot bloggen. We nemen het maar gewoon zoals het komt. Eten doen we in elk geval wel, elke dag zelfs, en aangezien we zo'n beetje elke dag iets nieuws uitproberen zit daar heel vaak de stof tot bloggen. 't Is niet anders, jullie zullen het ermee moeten doen! Dilemma elke keer is: wel of geen foto nemen. Neem ik een foto, valt het gerecht tegen zodat we het niet publiceren. Blijkt iets heel erg lekker te zijn, is het op voordat er een foto is gemaakt. Het is ook nooit goed...


Van deze hartige scones had ik na het bakken een vermoeden dat ze wel in de smaak zouden vallen. Dus werd er een foto genomen. En ja hoor, het wordt een blijvertje, zij het toch anders dan het recept. Maar je kunt - net als bij brood - heel makkelijk je eigen draai aan dit soort recepten geven door het toevoegen of weglaten van kruiden of andere ingrediënten. En wie zegt dat scones per sé rond uitgestoken moeten zijn? In vierkantjes gesneden gaat véél sneller! Hieronder het recept voor heerlijke hartige scones met spek en kaas. In het oorspronkelijke recept (en ook op de foto) zat er ook nog een grote appel door (in blokjes), maar de combinatie van spek, kaas en appel vonden de junioren niet zo geslaagd. Kaas-spek-scones dus. Het recept komt uit een héél oude Libelle (ik denk uit 1989 of zo).

Hartige scones (ca. 15)

250 g bloem en 1 eetl bakpoeder (of 250 g zelfrijzend bakmeel) - 1 tl mosterd - 1/2 tl zout - peper - 50 g boter - 75 g belegen kaas - 75 g spekreepjes - 1 ei - 5 eetl geraspte kaas - 7 eetl melk

Snijd de spekreepjes klein en bak ze zachtjes uit in een droge koekepan, laat afkoelen. Snijd de kaas in blokjes. Meng het meel met de mosterd, zout, peper en de in stukjes gesneden boter en snijd de boter met twee messen verder klein tot het een kruimelig deeg is geworden. Voeg de kaasblokjes, het spek, het ei en 4 eetlepels melk toe en kneed alles door elkaar tot een samenhangend deeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Duw het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 2 cm dik. Snijd deze in 15 blokjes (twee keer in de lengte en vier keer in de breedte doorsnijden) en leg deze op een bakplaat (met bakpapier bekleed). Bestrijk de bovenkant met de rest van de melk en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de scones in 15-20 minuten gaar en mooi bruin.

De junioren vonden ze zo al lekker genoeg, behalve ééntje, die deed er liever ook nog boter op. 

13 december 2013

Walnotentaart met caramel


 Hoewel dit jaar geen goed walnotenjaar was in onze tuin, zijn er toch genoeg goede noten om deze taart tenminste één keer te bakken. Dat is vandaag. Als je van walnoten en caramel houdt, en van boterkoek, dan is deze taart moeilijk te weerstaan: heerlijk taai en knapperig, vooral aan de buitenkant. En je hóeft hem niet in twaalf punten te snijden: met vierkantjes heb je er meer, zijn ze per stuk niet zo machtig, en kun je tijdens het snijden héérlijk de onweerstaanbare korstjes alvast opeten uitdelen. Het recept komt uit de Allerhande.


Walnotentaart

175 g bloem - 150 g suiker - zout - 125 g koude boter - 125 g suiker - 125 ml slagroom - 100 g gehakte walnoten - melk om de bovenkant te bestrijken - springvorm met een doorsnede van 24 cm

Meng de bloem met de 150 g suiker en een mespunt zout. Snijd de boter er met twee messen door en kneed tot een samenhangend deeg (dit kan ook in de keukenmachine). Verpak het deeg in plastic en leg 30 minuten in de koelkast.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Doe daar de 125 g suiker in en laat dit zachtjes smelten en lichtbruin worden. Doe er 1 eetlepel heet water bij om het af te blussen, giet daarna de slagroom erbij. Roer goed tot alle suiker weer is opgelost. Voeg de walnoten toe en laat nog even doorkoken. 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in. Verdeel het deeg in twee stukken, rol die (tussen twee stukken plastic gaat dat heel makkelijk) uit tot cirkels. Leg de ene cirkel in de springvorm, verdeel het walnotenmengsel eroverheen en leg de andere deegcirkel erop. Bestrijk de bovenkant met melk en bak de taart 45 minuten.

11 december 2013

Brugse achtjes


Nu het weer binnenweer is probeer ik om elke week een keer koekjes te bakken. De koekjes van deze week heten Brugse achtjes, zijn eenvoudig en leuk om te maken, en, ook niet onbelangrijk: smaken prima!


Het fijne van zelf koekjes bakken is dat je ze wat gezonder kunt maken. Voor dit soort koekjes vervang ik vaak de helft van de bloem door volkoren meel. Ook kun je zelf het formaat bepalen. Deze keer kozen wij voor een wat royaler formaat, maar je kunt er ook kleine koekjes van bakken uiteraard. Het totaalgewicht komt ongeveer op 500 gram.

Brugse achtjes (24)

250 g bloem - 150 g boter of margarine - snufje zout - 100 g gele basterdsuiker - 1 tl kaneel

Maak met de bloem, boter, kaneel en zout een kruimelig deeg door de boter met twee messen in piepkleine stukjes te snijden. Als je een keukenmachine hebt, kan het ook heel makkelijk daarin worden gemaakt. Voeg ongeveer 0,5 dl water toe en kneed dit snel door tot een samenhangende bal (of laat de keukenmachine nog even doordraaien tot het een samenhangend deeg is geworden).
Verdeel het deeg in het gewenste aantal stukjes en rol elk stukje uit tot een lang worstje. Rol elk worstje door de basterdsuiker, vorm er een krakeling van en leg ze op de bakplaat. 
Bak de krakelingen in 20 à 30 minuten krokant en gaar bij 200 graden Celsius (die van ons bekeek ik pas na 30 minuten en toen waren ze eigenlijk een beetje te donker).

Probeer om niet meer dan één koekje per keer te nemen...

05 december 2013

Zeeuwse bolussen


 Wij houden zo op z'n tijd best van een zoet broodje. Vanwege de variatie probeerde ik deze keer de Zeeuwse bolus na te maken. Alleen met heel wat minder suiker dan in het origineel, en met een gedeelte volkoren meel. De junioren vonden het heerlijk!


Niet-kneden bolus (8 st)

100 g volkoren meel - 200 g tarwebloem - 1/2 tl zout - 1/2 el droge gist - donkere basterdsuiker - kaneel

Voorbereiding (kan een of meer dagen van tevoren): Roer het meel met het zout en de gist door elkaar. Meet 250 ml water af en giet het meeste daarvan bij het meel. Roer door, gebruik evt. de rest van het water ook tot je geen droge ingrediënten meer ziet en het deeg licht uitzakt. Dek de kom af en laat twee uur bij kamertemperatuur staan. Zet daarna in de koelkast.

Bereiding: Strooi bloem op een werkvlak, en haal het deeg met behulp van een deegschraper uit de kom, laat op de bloem vallen. Bestrooi de bovenkant ook met bloem (tegen het plakken, gebruik zoveel als je nodig hebt hiervoor, ook tussendoor) en verdeel het deeg, met de rechte kant van de deegschraper, in 8 gelijke stukken. Rol van elk stuk een worstje.
Maak een bergje van donkere basterdsuiker met wat kaneel erdoor. Rol daar elk worstje deeg goed door, en rol ze daarna op in de vorm van een bolus. Als de suiker niet aan het deeg blijft plakken, even het deegworstje natmaken met water of melk.  Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de broodjes nog een half uur tot een uur rusten.
Bak de broodjes zo'n 30 minuten op 180 graden*.

* De baktemperatuur van officiële bolussen ligt boven de 200 graden, terwijl je normaal zoet brood afbakt op 175 graden. Kies dus wat je wilt voor je eigen favoriete resultaat. Probeer bij een hogere temperatuur al iets eerder of ze gaar zijn. Dat gaat supermakkelijk met een kernthermometer: als het brood van binnen de temperatuur van 90 graden heeft bereikt, is het gaar.