Deze speltbroodjes zijn verrassend lekker! Ik heb wel eens gehoord dat er mensen zijn die geen tarwe verdragen, maar wel spelt. Hoe dan ook, deze broodjes, met een mengsel van volkoren speltmeel en gewone tarwebloem, zijn overheerlijk.
Het recept vond ik hier, met de kanttekening dat het brood op de foto op die website gemaakt is van 500 g speltbloem, terwijl ik een mengsel gebruikte van volkoren speltmeel en tarwebloem. Aan het deeg wordt sinaasappelsap toegevoegd vanwege de vitamine C, die het bakresultaat bevordert.
Roer 300 g volkoren speltmeel, 200 g tarwebloem, 1/4 tl droge gist, 1,5 tl zeezout, 3,5 dl water en 0,5 dl sinaasappelsap door elkaar. Dek de kom af en laat hem 12-20 uur bij kamertemperatuur staan.
Bestrooi een werkvlak met bloem, haal het deeg uit de kom en maak er een lange 'worst' van, gebruik bloem tegen het plakken. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken, vorm van elk stukje een bolletje. Leg de bolletjes op een bakplaat en laat ze een half uurtje rusten. Bak ze in 30 minuten bij 200°C goudbruin en gaar.
Pagina's
▼
▼
26 april 2013
24 april 2013
Sinaasappelcurd
In het kader van de aanstaande oranje-activiteiten in Nederland vandaag een recept van 'orange curd', het lichtoranje broertje van 'lemon curd'. Het recept heb ik ooit uit een oude Libelle geknipt (2004) en vandaag is het een officieel door mijn gezin goedgekeurd broodbeleg.
Sinaasappelcurd smaakt - niet geheel toevallig door de aanwezigheid van drie eieren - naar ei. En naar sinaasappel. Wij vinden het lekker.
Verwarm 100 gram boter, 165 gram suiker en 125 ml (gram) vers geperst sinaasappelsap (van ongeveer 2 sinaasappels) in een pan op zacht vuur tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Klop in een aparte kom 3 eieren los. Haal de pan van het vuur en roer er met een garde de losgeklopte eieren door (ik had de eieren volgens het oorspronkelijke recept er in één keer ingegooid, maar toen kreeg ik toch stukjes gaar eiwit, vandaar het bobbelige oppervlak op de foto). Verwarm het mengsel op zacht vuur nog 6 tot 8 minuten tot het gaat binden. NIET laten koken. Schenk in een schone pot en bewaar het in de koelkast. Maximaal een maand, maar zo lang zul je het vast niet kunnen bewaren!
23 april 2013
Onze nieuwe koning
Max (5): papa, ik weet hoe de nieuwe koning heet. Eerst het woord dat je niet mag zeggen, en dan Alexander.
Papa: En wat is het woord dat je niet mag zeggen dan?
Max: Billen.
OK... onze nieuwe koning heet dus Billen-Alexander.
(Voordat jullie de conclusie trekken dat dit in ons gezin dus een verboden woord is: dat komt bij de school vandaan, waar de kleuters soms wel eens een beetje te veel doordraven met dat soort woorden.)
15 april 2013
Tim en bowlen
Vandaag ging Hiddes klas met de andere brugklas bowlen, en wij mochten chauffeur zijn van een groepje. Dat krijg je ervan als je zo'n mooie grote auto hebt. Tim mocht ook mee.
Nou, dat was wat. Veel klasgenoten wisten niet eens dat Hidde zo'n schattig klein broertje had, en Tim wilde met iedereen high five doen, en 'boxen'. Er waren wel tien leerlingen per bowlingbaan, dat betekende dat ze een halve beurt per keer kregen: de een gooide de eerste bal, en de teamgenoot de tweede. Hidde gaf zijn eerste beurt aan Tim. Langzaaaam rolde de bal naar de kegels, om ineens met een mooie boog in de zijgeul te belanden.
Tim vermaakte zich wel hoor! Behalve een paar keer een bowlingbal gooien, kon hij rondjes rennen, op de tafel klimmen, even een frisse neus halen en een zakje chips eten.
En ik vermaakte me ook wel. Zo leuk, zo'n 70 prepubers!
02 april 2013
Spijsbroodjes
Wij krijgen langzamerhand genoeg van de stollen die rond kerst en pasen worden verkocht in de supermarkten. Droog brood en nepspijs, daar kun je niet echt warm voor lopen. In de Allerhande heeft een keer een recept gestaan voor afbreek-bolletjes-brood met spijs erin, recept kun je hier vinden. De niet-kneden variant hiervan hebben we afgelopen Paasweekend uitgeprobeerd, en dat beviel best! Je kunt het deeg, zoals in het originele recept, verrijken met ei en melk, maar wij namen de absolute basis, gewoon met water, en zelfs dat was geen probleem. Alles naar wens dus!
Niet-kneden krentenbolletjes met spijs
250 g rozijnen - 500 g tarwebloem - 2 tl droge gist - 1/2 tl zout - 1/2 pakje amandelspijs (Baukje) - 400 ml water (of ca. 370 ml lauwwarme melk, 1 ei en 25 g zachte boter)
Voorbereiding (liefst de vorige dag): Wel de rozijnen in water, laat ze uitlekken. Meng in een kom de bloem met de gist en het zout. Doe de rozijnen erbij en het water (of de melk, ei en boter), roer alles goed door, het deeg moet iets uitzakken. Dek de kom af en laat het deeg een uur of twee bij kamertemperatuur staan (als je melk en ei gebruikt, liever op een goed warme plek, zodat je het ook echt na twee uur in de koelkast kunt zetten), en zet de afgedekte kom in de koelkast.
Bereiding: Snijd de amandelspijs in 16 blokjes, vorm van elk blokje een balletje. Bestrooi een werkvlak ruim met bloem en leg het gerezen en gekoelde deeg daarop. Verdeel het deeg in 16 stukjes. Maak elk deegstukje iets platter en vouw het dicht om een spijsballetje heen. Leg de broodjes op een bakplaat, een stukje uit elkaar (ze passen met geen mogelijkheid in een springvorm van 24 cm, zoals in het originele recept, omdat deze broodjes kennelijk veel groter worden!), en laat ze een half uurtje op een warme plek narijzen.
Bak de broodjes gaar in ongeveer 30 minuten bij 200°C.