Pagina's
▼
▼
31 januari 2013
Later als ik groot ben
Wat is het heerlijk als kinderen weten wat ze later willen worden. In elk vriendenboekje hetzelfde invullen bij zo'n vraag. Een van de junioren wilde altijd boer worden. Nu weet hij dat niet zo net meer. Maar over hem heb ik het nu niet.
Ben weet wel wat hij later wil worden. Hij gaat een eigen restaurant openen. Regelmatig komt hij erop terug - zomaar ineens. Dan heeft hij zitten denken en dan zegt hij met glimmende oogjes: de mensen kunnen zélfs bij mij ontbijten. Sjonge, denk ik dan, hoe moet hij ooit aan zijn slaap komen? Of hij biedt een van zijn broers alvast een baan aan. Waar het restaurant moet komen, is nog niet helemaal duidelijk, maar hij zal wel een huis vinden dat hij kan slopen, om op de leeggekomen plek een restaurant op te bouwen.
Heerlijk he, zo'n kind dat alles al voor zich ziet? En vind je hem niet charmant, met zijn linker oog een beetje kleiner dan het andere?
Ik zeg het niet tegen hem, maar ik moet nog zien dat hij die branche in gaat. Als ik vraag of hij me helpen wil in de keuken, heeft hij meestal niet zo'n zin...
22 januari 2013
Broodje ookworst
Weet je wat een rookworst is zonder de eerste letter? Juist, ookworst. Deze broodjes zien er - inderdaad - bijna als een rookworst uit, maar net niet helemaal.
Recept broodje ookworst
Brooddeeg met ketchup erdoor, en per broodje 1,5 knakworstje.
Rol het deeg dun uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Gebruik zoveel bloem als nodig is om het deeg niet te laten plakken. Snijd de knakworstjes doormidden, en per broodje een half knakworstje nog een keer doormidden. Leg de stukjes knakworst op het deeg zoals op de foto te zien is. Snijd het deeg in rechthoeken, rol die om de worststukjes heen en knijp de naad goed dicht. Buig het broodje in een mooie (r)ookworstvorm en laat ze op de bakplaat (wij doen er altijd een stuk bakpapier onder) rusten, 30-45 minuten. Kwast de broodjes in met melk (of met een ei dat met een eetlepel water is losgeklopt) en bak de broodjes ookworst 20-25 minuten bij 200 graden Celsius, of totdat ze een mooi kleurtje hebben.
08 januari 2013
Tweekleuren kabelbrood
Dit vrolijke brood - door het gebruik van twee kleuren pesto - is door vorm en vulling een variatie op het zoete brood van vorige week. Hoewel de junioren niet zo dol zijn op groene pesto, vinden ze dit brood toch erg lekker!Van de hoeveelheid basisdeeg (ongeveer 1/3 van mijn bak met deeg, gemaakt met 1 kilo meel) maakte ik twee korte kabels, die naast elkaar op een bakplaatje passen.
Rol een handvol basisdeeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak (wees ruim met bloem, want het deeg neemt tijdens het rollen nog heel wat bloem erbij op) tot een rechthoek van ongeveer 30 x 60 cm. Het uitrollen moet gemakkelijk gaan, ondanks dat het deeg van zichzelf plakkerig is, door het gebruik van voldoende bloem.
Besmeer de helft van de rechthoek dun met rode pesto (als je goed naar de foto kijkt, zie je misschien dat er bij ons ook nog iets anders op zit. Het is tosti-quick saus, want onze rode pesto was op), de andere helft besmeer je met groene pesto. Je hebt ongeveer 40 g pesto per kleur nodig.
Snijd met bijv. een deegrader de lap deeg op de grens van de twee kleuren door.
Rol de twee lappen deeg op, gebruik een deegschraper als het toch nog aan het werkvlak plakt. Veeg overtollige bloem er tijdens het rollen af.
Knip de twee rollen deeg in de lengte door. Leg een rode en een groene halve rol naast elkaar op een bakplaat. Draai ze om elkaar heen, houd de snijvlakken steeds in het zicht. Knijp de strengen aan de uiteinden een beetje dicht, zodat ze mooi blijven liggen. Laat het zo een half uurtje rustig staan.
Bak de kabels in een voorverwarmde oven van 180 - 200 graden Celsius gaar in ongeveer 35 min. Het kan ook in een hetere oven, maar ik bak meestal meerdere gevulde broden tegelijk. Daar zit vaak een zoete broodvulling bij, en dan is het beter om de oven niet te heet te zetten. En de hartige varianten worden evengoed gaar op deze temperatuur.
Van de doorgesneden stukjes brood word je helemaal vrolijk:
04 januari 2013
Monkey bread
Monkey bread - oftewel karamelbolletjesbrood
Het deeg kan tot 5 dagen van tevoren worden voorbereid: Roer in een kom eerst de droge ingrediënten door elkaar: 500 g bloem, 2 tl droge gist, 3/4 tl zout en 100 g suiker. Laat 60 g margarine heel zacht worden (in de magnetron), meng met 1 ei en zo'n 350 ml lauwwarme melk. Giet dit in de kom erbij en roer tot alles door elkaar zit. Gebruik evt. meer vocht als er wat bloem droog blijft. Zet de kom afgedekt (niet luchtdicht) in de kamer en laat daar twee uur staan. Hierna kan de kom in de koelkast.
Op bakdag haal je het deeg alvast uit de koelkast om op temperatuur te komen. Roer in een pannetje 100 g suiker met 1,5 tl kaneel door 110 g margarine, verwarm op laag vuur totdat de boter gesmolten is. Laat even doorkoken.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Bestrooi het deeg ook met bloem en vorm er een soort stol van. Gebruik de deegschraper om het deeg steeds middendoor te snijden/duwen. Herhaal dat met elk stuk deeg tot je 32 kleine stukjes deeg hebt. (Je kunt het deeg ook in stukjes knippen). Doordat er een dun laagje bloem omheen zit, gaat het met dit plakkerige deeg toch vrij makkelijk. Vorm van elk stukje deeg een balletje, dompel de onderkant in het caramelglazuur en leg het in een ronde vorm van 24 cm doorsnee. (Wij hadden een springvorm, om te voorkomen dat het glazuur door de naad naar buiten komt, hadden we de vorm bekleed met bakpapier). Tegenwoordig bak ik hem het liefst in een grote broodbakvorm. Leg de bodem vol met bolletjes en lepel er wat van het glazuur overheen. Vul de rest van de vorm op dezelfde manier op en giet de rest van het glazuur erover. Dek de vorm af en laat het brood nog ongeveer 45 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
Bak het brood in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius, ongeveer 45 minuten.
01 januari 2013
Spectaculair brood
Op internet kwam ik dit tegen: een spectaculair brood met een vulling van rode pesto. De werkwijze die de maker daarvan had gehanteerd, was alleen op z'n zachtst gezegd nogal bewerkelijk. Niks voor mij. Toch bleef het in mijn achterhoofd rondspoken totdat ik dacht: nou, dan probeer ik het toch gewoon met mijn niet-kneden basisdeeg? Zo gedacht, zo gedaan. Niet met rode pesto en al helemaal niet zelfgemaakt, maar eerst eens met gesmolten boter met bruine suiker en kaneel erdoor.En het was me toch lekker, al die losse knapperige laagjes!! Hieronder de beschrijving:
Rol een flinke handvol basisdeeg uit op een bebloemd werkvlak, ongeveer de hoeveelheid die is gebaseerd op zo'n 400 g meel. (Basisdeeg half volkoren/half wit ging prima, later deed ik het ook een keer met alleen witte bloem, dat ging op zich nog wel, maar het deeg rekte tijdens de verdere bewerking nogal uit dus dat vraagt wat extra vaardigheid). Maak een mooie rechthoekige, dunne lap (zorg dat er voldoende bloem onder zit!) van zo'n 30 bij 50 cm. Smelt een flinke klont margarine (of boter) (vooruit, ik heb hem voor jullie gewogen, het was 70 g) en roer daar donkerbruine basterdsuiker door (ook 70 g of tot je het een mooi smeerbaar mengsel vindt), en ongeveer 1 tl kaneel (als je dat lekker vindt). Smeer dit mengsel over de deeglap, laat het uiterste randje vrij.
Rol de lap op, begin aan de lange kant. Gebruik evt. een deegschraper (ik heb er eentje van 50 cent, en die is echt heel handig!) als het deeg toch nog aan het werkvlak plakt. Knip met een schone schaar de rol in de lengte doormidden. Leg de twee helften naast elkaar en draai ze steeds om elkaar heen. Dit kan op twee manieren: vanaf het uiteinde helemaal naar de andere kant is de "officiële" manier van de oorspronkelijke bedenker, maar ik vond het handiger om de rollen in het midden steeds over elkaar heen te halen en ze dan aan beide uiteinden "aan te leggen". Ongeveer in het midden knipte ik de rollen door en draaide de uiteinden nog een keer om elkaar heen.
Van deze strengen vorm je het uiteindelijke brood - doe dit (bijv.) op een (pizza)bakplaat, die kun je ook nog draaien tijdens het neerleggen. Het originele recept laat je één lange gedraaide streng als een spiraal neerleggen - ik maakte er een soort krans van: twee ringen om elkaar, laat zoveel mogelijk 'open' kanten zichtbaar.
Laat deze krans een half uurtje rusten, bij ons rees hij verder en uiteindelijk was het toch nog een dicht brood.
Omdat het een zoet brood is geworden, bak je het brood niet zo heet, 180 graden is goed. Bak tot het gaar is, ongeveer 45 minuten.
Morgen probeer ik er eentje toch met rode pesto - maar dan uit een potje.
Aanvulling op woensdag 2 januari:
Deze keer deed ik een dun laagje rode pesto (uit een potje) op het deeg. Ik wilde er graag kleine broodjes van maken, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Na twee stukken van de deegrol daarvoor te hebben gebruikt, besloot ik om van de rest van het deeg een soort rechte kabel te maken, zo lang als mijn bakblik toeliet.
Omdat het een enkele kabel was (en geen dubbele zoals bij de krans), kon het deeg nog beter rijzen tijdens het bakken. Op deze manier gaan we het vaker doen! Ook lekker om mee naar school te nemen volgens de junioren.
De kabel was gaar in 35 minuten op 180 graden Celsius.